Η τρομοκρατική επίθεση στην Βαρκελώνη «διέλυσε» οικογένειες – Κυκλοφορεί ελεύθερος ο ισλαμιστής (φωτό, βίντεο)

Η τρομοκρατική επίθεση στην Βαρκελώνη «διέλυσε» οικογένειες – Κυκλοφορεί ελεύθερος ο ισλαμιστής (φωτό, βίντεο)

Στη Βαρκελώνη, πολλές οικογένειες χωρίστηκαν αναπάντεχα και βίαια από την τρομοκρατική επίθεση. Το λευκό βαν παρέσυρε δεκάδες ανθρώπους… Ορισμένοι αναζητούν ακόμα τους δικούς τους ανθρώπους ενώ άλλοι, βυθισμένοι στο πένθος, επέστρεψαν στη Λας Ράμπλας για να τιμήσουν τα θύματα.

«Αγνοείται». Στην φωτογραφία, ένα μικρό αγοράκι που χαμογελάει. «Σας παρακαλώ, κοινοποιήστε»: ο Τόνι Κάντμαν εκλιπαρεί τους χρήστες του Διαδικτύου να τον βοηθήσουν να βρει τον εγγονό του ηλικίας 7 ετών. Τα ίχνη του αγοριού χάθηκαν μετά από την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη όπου σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι στην δημοφιλέστερη τουριστική περιοχή.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1571582072905677&set=a.980158335381390.1073741828.100001616987081&type=3&theater

«Βρήκαμε τη Τζομ (τη νύφη μου), νοσηλεύεται σε νοσοκομείο» εξηγεί στην ανάρτησή του στο Facebook. «Ο Τζούλιαν είναι επτά ετών και ήταν μαζί της όταν τους χώρισαν, μετά την τρομοκρατική επίθεση. Σας παρακαλώ, κοινοποιήστε το μήνυμα εάν έχετε οικογένεια ή φίλους στη Βαρκελώνη».

Η ανάρτηση αυτή κοινοποιήθηκε περισσότερες από 105.000 φορές. Ένα μόνο παράδειγμα της απόγνωσης των ανθρώπων που αναζητούν εναγωνίως τους δικούς τους ή εκείνων που ήδη θρηνούν μετά τις δύο επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς με απολογισμό 14 νεκρούς και 120 και πλέον τραυματίες.

Τα θύματα προέρχονται από τουλάχιστον 35 χώρες, σύμφωνα με τον προκαταρκτικό απολογισμό της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Καταλονίας.

Ο άνθρωπος ο οποίος οδηγούσε το φονικό φορτηγάκι που έπεσε πάνω σε πλήθος διαβατών και τουριστών στη Βαρκελώνη, φέρεται να είναι ακόμη ζωντανός. Η ισπανική αστυνομία δήλωσε πως ο μακελάρης είναι ζωντανός και διαφεύγει ακόμη τη σύλληψη.

Ο Τζουζέπ Λιουίς Τραπέρο, επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, τόνισε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου ήταν ανάμεσα στους πέντε ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν. «Παραμένει πιθανό αλλά, αντίθετα με όσα ξέραμε πριν από τέσσερις ώρες, αποδυναμώνεται», είπε.


Ο οδηγός εγκατέλειψε το φορτηγάκι και διέφυγε την Πέμπτη, αφού έπεσε πάνω σε περιπατητές στη Λας Ράμπλας, τον πιο γνωστό δρόμο της Βαρκελώνης. Άφησε πίσω του δεκατρείς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, τόσο τουρίστες όσο και ντόπιους.

Αρκετές ώρες μετά την επίθεση στη Βαρκελώνη αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν πέντε ανθρώπους στο Καμπρίλς, 120 χλμ. από τη Βαρκελώνη, με τον ίδιο τρόπο. Έπεσαν με το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν πάνω σε πεζούς και αστυνομικούς. Οι δράστες είχαν μαζί τους ένα τσεκούρι και μαχαίρια και φορούσαν ψεύτικα γιλέκα με εκρηκτικά. Οι τέσσερις έπεσαν νεκροί από τα πυρά ενός αστυνομικού.

Μια Ισπανίδα σκοτώθηκε στην επίθεση στο Καμπρίλς, ενώ πολλοί άλλοι πολίτες κι ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, η έρευνα επικεντρώνεται σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ, νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, που ισοπεδώθηκε από μια έκρηξη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης . Οι αρχές υποπτεύονται ότι το κτίριο χρησιμοποιείτο για την προετοιμασία επιθέσεων μεγάλης κλίμακας στη Βαρκελόνη, αλλά η έκρηξη ανάγκασε τους δράστες να προχωρήσουν σε πιο «πρόχειρες» επιθέσεις, κατά τον επικεφαλής της καταλανικής αστυνομίας.

Η αστυνομία έχει συλλάβει τέσσερις ανθρώπους στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις, τρεις Μαροκινούς κι έναν Ισπανό, κάτοικο του ισπανικού θύλακα Μελίγια στη Βόρεια Αφρική. Οι ύποπτοι είναι μεταξύ 21 και 34 ετών και κανένας τους δεν έχει ιστορικό που να τον συνδέει με την τρομοκρατία. Έχουν αναγνωριστεί άλλοι τρεις ύποπτοι, που διαφεύγουν τη σύλληψη. Σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, πιθανόν οι δύο σκοτώθηκαν όταν σημειώθηκε η έκρηξη στο Αλκανάρ, ενώ ένας Μαροκινός καταζητείται από την αστυνομία.

Ο πατέρας του Μαροκινού Μούσα Ουκαμπίρ, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με άλλους υπόπτους έπειτα από μια φονική επίθεση στο Καμπρίλς, στην Ισπανία, δήλωσε ότι ενημερώθηκε για τον θάνατο του γιου του από την ισπανική αστυνομία και ότι υπέστη ένα απόλυτο «σοκ».

Η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τρεις Μαροκινοί, οι οποίοι σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών μετά από την επίθεση που διέπραξαν τη νύχτα στο Καμπρίλς, αναγνωρίστηκαν: πρόκειται για τους Μούσα Ουκαμπίρ, Σαΐντ Αάλαα και Μοχάμεντ Χισάμι, 17, 18 και 24 ετών αντίστοιχα.

Στο σπίτι της οικογένειας στο Μελουίγια, το χωριό από όπου κατάγεται η οικογένεια Ουκαμπίρ, σε μια φτωχή, αγροτική περιοχή στο κεντρικό Μαρόκο, ο Σαΐντ Ουκαμπίρ, ο πατέρας, δεχόταν συλλυπητήρια από οικείους του και συγχωριανούς του για τον θάνατο του γιου του Μούσα.

«Η ισπανική αστυνομία κάλεσε σήμερα τη μητέρα του που βρίσκεται στην Ισπανία για να της πει ότι ο Μούσα είναι νεκρός», είπε με δάκρυα στα μάτια.

Ο πατέρας ήταν περιστοιχισμένος από μέλη της οικογένειας, γείτονες και φίλους. Γυναίκες έκλαιγαν. Ο ίδιος διευκρίνισε πως η σύζυγός του ζει στο Ριπόλ, βόρεια της Βαρκελώνης. Ο αδελφός του Μούσα Ουκαμπίρ, ο Ντρις, συνελήφθη την Πέμπτη (17.08.2017)στο Ριπόλ μαζί με άλλους τρεις υπόπτους.

Ο Σαΐντ Ουκαμπίρ είπε πως δεν έχει ακόμη συνέλθει από το «σοκ» που υπέστη όταν η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι δύο γιοι του εμπλέκονται στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν στην Ισπανία. Εξέφρασε την ελπίδα ο άλλος του γιος , ο 27χρονος Ντρις, να είναι «αθώος».

Ψάχνουν οδηγό στην Γαλλία

Στο μεταξύ η αστυνομία στη Γαλλία αναζητεί τον οδηγό ενός λευκού Renault Kangoo το οποίο μπορεί να χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι που ενεπλάκησαν στην επίθεση στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία.

Από τους συνολικά 126 ανθρώπους που τραυματίστηκαν στη Βαρκελόνη και στο Καμπρίλς, οι 65 συνεχίζουν να νοσηλεύονται και 17 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι νεκροί και οι τραυματίες είναι υπήκοοι 34 χωρών, από το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες ως τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.


Ο Μπρούνο Γκουλότα, ένας Ιταλός 35 ετών, χτυπήθηκε από το όχημα ενώ κρατούσε από το χέρι τον 5χρονο γιο του, εξήγησε η σύντροφός του Μαρτίνα Γκουλότα σε ιταλικά ΜΜΕ. Η ίδια κρατούσε την κόρη τους, ενός έτους, σε ένα πορτ μπεμπέ και κατάφερε να τραβήξει τον μεγαλύτερο γιο της για να τον σώσει.

Μια οικογένεια Βέλγων επίσης βυθίστηκε στο πένθος: «Ο πατέρας και τα δύο παιδιά είδαν τη σύζυγο και μητέρα τους να σκοτώνεται μπροστά στα μάτια τους», έγινε γνωστό από την δημοτική αρχή της Βαρκελώνης.

Η αδελφή του Λούκα Ρόσο, ενός Ιταλού ηλικίας 25 ετών που τραυματίστηκε, δημοσίευσε στο Facebook μια φωτογραφία του νεαρού άνδρα να χαμογελά, όπως και καρέ από ένα βίντεο όπου διακρίνεται ένας άνδρας με σορτς, χωρίς τις αισθήσεις του που αιμορραγεί. Το πρόσωπό του καλύπτεται από έναν περαστικό που επιχειρεί να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.

«Βοηθήστε με να τον φέρω πίσω στο σπίτι, σας παρακαλώ» έγραψε η ίδια.

Στο καφέ του νοσοκομείου Mar στη Βαρκελώνη, βρίσκεται η οικογένεια ενός Ισπανού που έχει τραυματιστεί. Σοκαρισμένοι, δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. «Είναι πολύ, πολύ άσχημη αυτή η στιγμή» λέει μια από τις γυναίκες, χωρίς να προσθέσει κάτι άλλο.

Όσον αφορά εκείνους που παραμένουν μαζί, είναι συγκλονισμένοι.


Στη Λας Ράμπλας, το βράδυ της Παρασκευής, η Ενκάρνα Σάλας Μορένο, μια 53χρονη Καταλανή, στέκεται πίσω από την κόρη της που κλαίει: «Η κόρη μου βρισκόταν εδώ» εξηγεί.

«Ίσως να ζει χάρη σε ένα θαύμα, βρισκόταν λίγο πιο πίσω, έφυγε τρέχοντας».


«Η Λας Ράμπλας κλαίει, είναι όμως ζωντανή» γράφει ένα πανό στην κεντρική λεωφόρο. Εκεί ένας νεαρός άνδρας κλαίει, καθώς αφήνει μια μικρή κιθάρα μεταξύ των αντικειμένων ή των σημειωμάτων που εναπόθεσαν οι περαστικοί. Μια γυναίκα στο πλευρό του εξηγεί ότι είναι συγγενής ενός παιδιού 4 ετών που σκοτώθηκε.

«Δεν περιμέναμε ένα τόσο μεγάλο πλήθος, την επόμενη ημέρα» της τραγωδίας, λέει ο Σέρζιο Λόπες, 36 ετών, γιος του ιδιοκτήτη ενός περιπτέρου που επέλεξε να ανοίξει σήμερα το κατάστημά του.

«Ο κόσμος έρχεται εδώ απλά για να αναζητήσει ο ένας το βλέμμα του άλλου».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.