Νοσοκόμος στην Γερμανία σκότωσε 180 ασθενείς λόγω… πλήξης (φωτό)

Νοσοκόμος στην Γερμανία σκότωσε 180 ασθενείς λόγω… πλήξης (φωτό)

Από «πλήξη», κατά δήλωσή του, ο νοσοκόμος Niels Högel θεωρείται ύποπτος ότι σκότωσε 180 ασθενείς στις κλινικές του Delmenhorst και Oldenbourg της Γερμανίας.

Αλλά πώς ένας απλός νοσοκόμος μπόρεσε να σκοτώσει 180 άτομα, χωρίς να τον ενοχλήσει κανείς, μεταξύ 1999 και 2005; Αυτό είναι το ερώτημα που προσπαθεί να απαντήσει ο γερμανικός Τύπος της Τρίτης, 29 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης καριέρας του στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ο Niels Högel δεν έδειξε προτίμησε σε ηλικία ή φύλο για τα θύματά του. Κυρίως, όμως, στόχευε «τα άτομα που βρίσκονταν σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση», σύμφωνα με την αστυνομία. Επιδείνωνε ηθελημένα την κατάσταση της υγείας του, προκαλούσε την τοποθέτησή του σε εντατική μονάδα, επιδείκνυε το ταλέντο του να τους επαναφέρνει στη ζωή, πριν τους σκοτώσει. Αυτά εξήγησε ο ίδιος στη δίκη του και επικαλέστηκε ως κίνητρο δολοφονιών «την πλήξη».

Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο «για την ιστορία μιας σειράς δολοφονιών χωρίς προηγούμενο», «την χειρότερη που έγινε στη Γερμανία από ένα άτομο, μετά τον Πόλεμο».

«Ηταν ένας αφοσιωμένος νοσοκόμος, μερικές φορές με υπερβολικό και περίεργο τρόπο», θυμήθηκε ένας συνάδελφός του, μιλώντας στο δικαστήριο. Ενας γιατρός δήλωσε ότι τον είχε δει να βγαίνει από το δωμάτιο ενός ασθενούς, λίγα δευτερόλεπτα πριν πάθει ανακοπή.

Το πρόβλημα είναι επίσης οι δυσλειτουργίες στις δύο κλινικές όπου εργάστηκε ο Högel. Και οι δύο είναι σήμερα στόχος δικαστικής διερεύνησης για να καθοριστούν οι ευθύνες.
«Υπήρχαν ενδείξεις, υποψίες, μια άσχημη αίσθηση ότι κάθε αφύσικο συνέβαινε», δήλωσε ο νυν πρόεδρος της κλινικής. Ωστόσο, κανένας εσωτερικός μηχανισμός δεν προειδοποίησε για το πρόβλημα.

Η διεύθυνση της κλινικής του Oldenburg προσπάθησε μάλιστα να απαλλαγεί διακριτικά από τον Niels Högel, και του υποσχέθηκε ότι θα του δώσει μια επιστολή συστάσεων αν αποχωρούσε μόνος του.

Το 2002, πράγματι, ο νοσοκόμος-φονιάς φτάνει στην κλινική του Delmenhorst, 40 χλμ πιο μακριά, στα περίχωρα της Βρέμης.
Είναι αδύνατο να διευκρινιστεί αν ο Högel συνέχισε ήσυχος τις θανάσιμες συνήθειές του. Αλλά τον Ιούνιο του 2005 και ενώ η καχυποψία των συναδέλφων του κορυφώνεται, μια νοσοκόμα του Delmenhorst πιάνει τον Högel επ’αυτοφόρω: εκείνη την ώρα έδινε ένα μη επιτρεπτό φάρμακο σε έναν ασθενή, ο οποίος παθαίνει καρδιακή κρίση την ώρα που ο Högel βρισκόταν μέσα στο δωμάτιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο αιματολογικός έλεγχος που έγινε ήταν θετικός: του είχε δώσει ένα φάρμακο για τις αρρυθμίες, το οποίο δεν επιτρεπόταν, και του οποίου η κατανάλωση είχε μυστηριωδώς εκτοξευτεί κατά 400% μέσα στην κλινική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.