Στην Κίνα φοβούνται για έκρηξη του ηφαιστείου Paektu λόγω της βόμβας του Κιμ (φωτό, βίντεο)

Στην Κίνα φοβούνται για έκρηξη του ηφαιστείου Paektu λόγω της βόμβας του Κιμ (φωτό, βίντεο)

Οι σεισμογράφοι της Κίνας εκδηλώνουν την ανησυχία τους ύστερα από την «επιτυχημένη» δοκιμή της βόμβας στο πεδίο δοκιμών Punggye-ri.

Φοβούνται για τυχόν φονικές κατολισθήσεις βράχων, ή ακόμη και μια έκρηξη του ηφαιστείου Paektu, ενός από τα πλέον επικίνδυνα στον πλανήτη, όπως αναφέρει το Newsweek.

Οι έντονες αυτές ανησυχίες οδήγησαν τις κινεζικές αρχές να κλείσουν εσπευσμένα το εθνικό πάρκο Τσανγκμπαϊσάν. «Για την ασφάλεια των τουριστών κλείσαμε προσωρινά τη νότια ζώνη του όρους Τσανγκμπάι», αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του Πεκίνου.

Σύμφωνα με άρθρο της επιστημονικής επιθεώρησης “Nature’s Scientific Reports”: «μια υπόγεια πυρηνική δοκιμή κοντά σ’ ένα ενεργό ηφαίστειο έχει άμεσες, απειλητικές επιπτώσεις καθώς μπορεί να προκαλέσει μεγάλο ρήγμα σ’ έναν θύλακο μάγματος και να επιταχύνει έτσι την ηφαιστειακή δραστηριότητα».

Ο κίνδυνος είναι τεράστιος αν υλοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο στο ύψους 2.700 μ. ηφαίστειο Paektu, που βρίσκεται πολύ κοντά στη μεθόριο Κίνας-Β.Κορέας.

Το Paektu προκαλεί δέος στους κατοίκους της παραμεθορίου των δύο χωρών. Το 946 μ.Χ. μια έκρηξή του διήρκεσε πολλά χρόνια και η ισχύς της υπολογίστηκε ότι έπιασε την έβδομη και υψηλότερη βαθμίδα της κλίμακας, με την οποία μετρώνται οι εκρήξεις των ηφαιστείων. Η τελευταία φορά που εξερράγη ήταν το 1903.

Ένας ανδριάντας του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, ορθώνεται στους πρόποδες του ηφαιστείου

Στην κορεατική μυθολογία το όρος Paektu παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο, καθώς θεωρείται ότι εκεί γεννήθηκε ο Dangun, ιδρυτής του πρώτου κορεατικού βασιλείου. Αλλά και ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππού του Κιμ Γιονγκ Ουν, ισχυριζόταν ότι γεννήθηκε στους πρόποδες του ηφαιστείου, πράγμα, όμως, που διαψεύδουν σοβιετικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία ο εκλιπών δικτάτορας αντίκρισε το φως της ζωής κοντά στην πόλη Τσαμπαρόφσκ της Σιβηρίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.