ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Καταρρέει το «χαλιφάτο» του ISIS: Ισλαμιστές παραδίδονται γιατί δεν έχουν χρήματα να τους πληρώσουν (φωτό, βίντεο)

Καταρρέει το «χαλιφάτο» του ISIS: Ισλαμιστές παραδίδονται γιατί δεν έχουν χρήματα να τους πληρώσουν (φωτό, βίντεο)

Η «βασιλεία» της τρομοκρατίας του ISIS μπορεί να φτάνει στο τέλος της καθώς οι ισλαμιστές αδυνατούν να υπερασπιστούν τα εδάφη τους, επειδή η τρομοκρατική οργάνωση έχει «στερέψει» από χρήματα και τρόφιμα, αποκάλυψε ένας αμερικανός στρατηγός.

Ο υποπλοίαρχος Paul Funk, ο οποίος ηγείται ενός «task force» κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, λέει ότι οι μαχητές του ISIS «παραδίδονται και λιποτακτούν» μετά την εγκατάλειψή τους από τους ηγέτες τους.

Είπε: «Έρχονται έξω με τα χέρια ψηλά, βάζοντας τα όπλα τους κάτω.» Είναι μια αυξανόμενη τάση.

«Αυτό που ακούμε (από εκείνους που παραδόθηκαν) είναι:« Οι ηγέτες μας μας έχουν εγκαταλείψει, δεν έχουμε τρόφιμα και δεν έχουμε πληρωθεί».

Η παράδοση τους ήρθε καθώς οι ιρακινές δυνάμεις που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι ανέκτησαν το Hawija, ένα από τα δύο τελευταία ισλαμιστικά προπύργια στο Ιράκ.

Η ιρακινή πόλη έπεσε στα χέρια του ISIS τον Ιούνιο του 2014, όταν η τρομοκρατική ομάδα πήρε τον έλεγχο του βόρειου και του δυτικόυ Ιράκ και κήρυξε τη δημιουργία ενός «χαλιφάτου».

Αλλά ήταν περιτριγυρισμένη και αποκομμένη από άλλα εδάφη της ISIS πριν από ένα χρόνο περίπου – όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις προχώρησαν βόρεια προς τη Μοσούλη.

«Η ταχύτητα με την οποία παρεδώθη ο εχθρός μας εξέπληξε», δήλωσε ο Funk σε τηλεφωνική συνέντευξη με την USA Today, μετά την ανακοίνωση της απελευθέρωσης της Hawija από τον ιρακινό πρωθυπουργό Haider al-Abadi.

Η επιχείρηση στην Hawija ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες και αφορούσε τις μονάδες του στρατού, της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων, καθώς και την Σιιτική παραστρατιωτική «Λαϊκή Κινητοποίηση».

Πλάνα εμφανίστηκαν σε απευθείας σύνδεση που δείχνουν ισλαμιστές – κάποιοι φορούσαν ποδοσφαιρικά μπλουζάκια της Αγγλίας – να παραδίδονται.

Τον Ιούλιο, το Ιράκ ανακοίνωσε ότι η Μοσούλη απελευθερώθηκε από το ISIS – την πόλη όπου οι ισλαμιστές ανακοίνωσαν την δημιουργία του «Χαλιφάτου».

Η κατάρρευση της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ιράκ ήρθε μετά από μια εξαντλητική μάχη εννέα μηνών για την ανακατάληψη της πόλης από τους ισλαμιστές, μετά από τρία ολόκληρα χρόνια.


Το ISIS εξαπλώθηκε στο Ιράκ από τη Συρία το 2014, ελέγχοντας μεγάλες εκτάσεις εδάφους. Από ένα τζαμί στη Μοσούλη, ο Abu Bakr al-Baghdadi ανακοίνωσε την ίδρυση του λεγόμενου χαλιφάτου.

Απογυμνωμένη πλέον από την Μοσούλη, ο ρυθμός της παρακμής του Ισλαμικού Κράτους φαίνεται να έχει επιταχυνθεί.

Σήμερα, γύρω στους 3.000 μαχητές να παραμείνουν στο Ιράκ και στη Συρία, αν και αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι αριθμοί δεν είναι ένα καλό μέτρο της δύναμης του εχθρού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.