Γαλλία: Αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές ο μακελάρης του Μπατακλάν Σαλάχ Αμπντεσλάμ 2 χρόνια μετά

Γαλλία: Αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές ο μακελάρης του Μπατακλάν Σαλάχ Αμπντεσλάμ 2 χρόνια μετά

Ο μοναδικός εν ζωή από τους τζιχαντιστές που φέρεται ότι πραγματοποίησαν την επίθεση στο Παρίσι, ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, εξακολουθεί να κρατάει το στόμα του κλειστό, δύο χρόνια μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Συνελήφθη έπειτα από τέσσερις μήνες κατά τους οποίους διέφευγε ύστερα από μια τεράστια, παγκόσμια αστυνομική επιχείρηση. Ο Αμπντεσλάμ είναι σήμερα ο πιο αυστηρά κρατούμενος στη Γαλλία.

Ωστόσο, ο 28χρονος μικροαπατεώνας, ο οποίος έγινε τζιχαντιστής, δεν έχει βοηθήσει τις αρχές με σημαντικές πληροφορίες, καθώς αρνείται να μιλήσει.

Ο ρόλος του στα γεγονότα που οδήγησαν στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, όταν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με όπλα και βόμβες σκότωσαν 130 ανθρώπους που διασκέδαζαν την νύχτα της Παρασκευής, μένει να αποσαφηνιστεί.

Η ζώνη με τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του βρέθηκε σε προάστιο του νότιου Παρισιού αρκετές μέρες μετά την επίθεση.

Άλλαξε γνώμη και δεν θέλησε να ανατιναχθεί, όπως είπε στους φίλους του πριν συλληφθεί τελικά στις Βρυξέλλες ή μήπως ήταν ελαττωματική η ζώνη με τα εκρηκτικά;

Ο Αμπντεσλάμ, ένας Γάλλος υπήκοος μαροκινής καταγωγής, θεωρείται ότι διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επιμελητεία των επιθέσεων, νοικιάζοντας αυτοκίνητα και κρυψώνες και βοηθώντας πολλούς τζιχαντιστές να φθάσουν στην Ευρώπη μέσω των μεταναστευτικών διαδρόμων.

Και η όλο και διευρυνόμενη έρευνα αποκάλυψε συνδέσμους με τζιχαντιστές, οι οποίοι εμπλέκονται στις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, στις 22 Μαρτίου 2016, τέσσερις μέρες μετά τη σύλληψή του.

Αυτό που εξοργίζει τους ερευνητές –και φυσικά και τις οικογένειες των θυμάτων που ζητούν απαντήσεις–είναι η άρνηση του Αμπντεσλάμ να συνεργαστεί από τότε που οι γαλλικές αρχές του απήγγειλαν κατηγορίες για τρομοκρατική δράση και ανθρωποκτονίες τον περασμένο χρόνο.

Η σιωπή του μάλιστα ανάγκασε τους δικηγόρους του, τον Φρανκ Μπερτόν στη Γαλλία και τον Σβεν Μέρι στο Βέλγιο, να εγκαταλείψουν την υπεράσπισή του.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.