Πάνω από 1.500 τζιχαντιστές σε χώρες της ΕΕ – Φόβοι για νέα χτυπήματα την στιγμή που καταρρέει το ISIS

Πάνω από 1.500 τζιχαντιστές σε χώρες της ΕΕ – Φόβοι για νέα χτυπήματα την στιγμή που καταρρέει το ISIS

Σύμφωνα μ’ έκθεση του Soufan Center, οργανισμού που μελετά τους κινδύνους για την παγκόσμια ασφάλεια και τις αναδυόμενες απειλές, τουλάχιστον 2.000 πρώην μαχητές του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» έχουν επιστρέψει στη Δύση μετά τις απανωτές ήττες στη Μοσούλη, τη Ράκα και τα άλλα πεδία των μαχών του Ιράκ και της Συρίας και τη συρρίκνωση των εδαφών που ήλεγχε η τρομοκρατική οργάνωση.

Η έκθεση, η οποία βασίζεται στην ανάλυση επίσημων στοιχείων από 48 χώρες, αναφέρει ότι περίπου 1.500 τζιχαντιστές έχουν επιστρέψει σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων σχεδόν 400 στη Βρετανία, κάπου 300 στη Γερμανία και 271 στη Γαλλία. Άλλοι επτά γύρισαν στις ΗΠΑ, πέρα απ’ τους 129 Αμερικανούς που εντάχθηκαν στο δυναμικό του ISIS.

Συνολικά 5.600 πολίτες ή κάτοικοι 33 χωρών επέστρεψαν στα σπίτια τους κι οι χώρες προσπαθούν να βρουν τρόπους να τους χειριστούν. Ωστόσο, οι άνθρωποι αυτοί δεν φαίνεται να συνιστούν τόσο μεγάλη απειλή, όσο θα περίμεναν ορισμένοι.

«Τουλάχιστον σε πρώτη φάση αυτοί που ταξίδεψαν στη Συρία είναι λιγότερο πιθανό να εξελιχθούν σε εγχώριους τρομοκράτες σε σχέση με τους οπαδούς του Ισλαμικού Κράτους που παρέμειναν στις πατρίδες τους ή τις χώρες διαμονής τους.

Γενικώς δίνουν την εντύπωση ότι ήταν εντονότερη η επιθυμία τους να ενταχθούν σε κάτι νέο παρά να καταστρέψουν κάτι παλιό. Ως εκ τούτοι οι επιστρέψαντες απεδείχθησαν μέχρι στιγμής πιο διαχειρίσιμο πρόβλημα, απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά», αναφέρει η έκθεση.

Σχεδόν 40.000 άνθρωποι από πάνω από 110 χώρες πήγαν στο Ιράκ και τη Συρία για να ενταχθούν στον ISIS πριν και μετά την κήρυξη του χαλιφάτου το 2014 και οι περισσότεροι εξ’ αυτών ή έχουν πεθάνει αυτή τη στιγμή ή πολεμούν ακόμη.

Έρευνα του Pew Research Center τον περασμένο Αύγουστο έδειξε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του πλανήτη (και ειδικά οι Αμερικανοί σε ποσοστό 74%) θεωρούν το «Ισλαμικό Κράτος» κορυφαία απειλή στον κόσμο.

Η πρόσφατη φονική επίθεση με τους οκτώ νεκρούς στο Μανχάταν, όπου ο δράστης δήλωσε πίστη και αφοσίωση στο ISIS, ήρθε να υπενθυμίσει πόσο έχει εξαπλωθεί η απειλή (και η επιρροή) της τρομοκρατικής οργάνωσης, παρά την αποσύνθεση του λεγόμενου «χαλιφάτου».

Μια οργάνωση που συνδέεται με το ISIS, γνωστή ως «Ισλαμικό Κράτος στην Ευρύτερη Σαχάρα» πιστεύεται ότι ευθύνεται για την ενέδρα στο Νίγηρα, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις Αμερικανοί κομάντος στις 4 Οκτωβρίου.

«Πρόκειται για έναν απίστευτα δύσκολο αντίπαλο», παραδέχθηκε ο διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο σε συνέδριο για την ασφάλεια που διοργανώθηκε τον περασμένο μήνα στην Ουάσιγκτον. «Έχουν ακόμη την ικανότητα να ελέγχουν και να επηρεάζουν πολίτες σ’ ολόκληρο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά οι Αμερικανοί κινδυνεύουν περισσότερο να σκοτωθούν από άλλες, εγχώριες απειλές παρά από το Ισλαμικό Κράτος. Μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα την 11η Σεπτεμβρίου 2001, συνολικά 97 Αμερικανοί σκοτώθηκαν από τζιχαντιστές σε αμερικανικό έδαφος, σύμφωνα με στοιχεία του New America Foundation.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντίθετα πάνω από 15.000 έχασαν τις ζωές τους από ένοπλη βία μόνον τον περασμένο χρόνο και άλλοι 12.000 μέχρι στιγμής φέτος, περιλαμβανομένων και των 58 ζωών που θέρισε ο μακελάρης του Λας Βέγκας την 1η Οκτωβρίου στο φονικότερο μακελειό από πυροβόλα όπλα στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.