ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Εφετείο: Τουλάχιστον 4 άτομα ως μονάδα υποστήριξης – «Καθαρό» το καλάσνικοφ της τρομοκρατικής επίθεσης (φωτό, βίντεο)

Εφετείο: Τουλάχιστον 4 άτομα ως μονάδα υποστήριξης – «Καθαρό» το καλάσνικοφ της τρομοκρατικής επίθεσης (φωτό, βίντεο)

Η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε μετά την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Εφετείο Αθηνών στην οδό Λουκάρεως φέρεται να ήταν αποτέλεσμα δράσης μιας πολυμελούς ομάδας.

Οι αναλυτές της αντιτρομοκρατικής έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εκτός από την ομάδα που μετέφερε και άφησε το σακίδιο με τα εκρηκτικά στην είσοδο του κτιρίου, υπήρχαν και άλλα τέσσερα άτομα με μηχανές που είχαν ακροβολιστεί στους δρόμους γύρω από το Εφετείο προκειμένου να «παρέμβουν» σε περίπτωση κατά την οποία υπήρξε αντίδραση.

Παράλληλα οι αστυνομικοί περιμένουν τις επόμενες ώρες τα αποτελέσματα των βαλλιστικών εξετάσεων του κάλυκα που βρέθηκε στο κτίριο προκειμένου να δουν με τι όπλο πυροβόλησαν οι βομβιστές κατά του φρουρού.

Οι αστυνομικοί, πάντως, δεν μπόρεσαν να βρουν κάποιο στοιχείο από το λευκό βαν των βομβιστών που βρέθηκε καμένο στα Εξάρχεια ενώ αναζητούν υλικό από τις κάμερες κυκλοφορίας προκειμένου να δουν μήπως μπορέσουν να χαρτογραφήσουν το πως έφυγαν οι βομβιστές από τη συμβολή των οδών Κουντουριώτου και Οικονόμου όπου παράτησαν το όχημα διαφυγής από το Εφετείο.

«Καθαρό» το καλάσνικοφ

Οι τρομοκράτες που έκαναν την επίθεση στο Εφετείο πυροβόλησαν κατά ενός από τους αστυνομικούς που είχε εκείνη την ώρα βάρδια. Από τον κάλυκα που βρέθηκε προκύπτει πως το όπλο είναι «καθαρό». Η βαλλιστική έδειξε ότι το καλάσνικοφ αυτό δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλη επίθεση.

Αυτό είναι ακόμη ένα στοιχείο που προβληματίζει τους άνδρες της Αντιτρομοκρατικής. Γιατί περίμεναν πως το καλάσνικοφ θα «έδινε» την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών. Πως θα είχε χρησιμοποιηθεί σε άλλη επίθεση της οργάνωσης.

Δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που προβληματίζει. Το βαν με το οποίο έφτασαν οι τρομοκράτες στο Εφετείο είχε κλαπεί τον Ιούλιο του 2015. Σχεδόν δυο χρόνια, οι τρομοκράτες κατάφεραν να το κρατήσουν κρυμμένο.

Γι’ αυτό οι αρχές εκτιμούν πως από τη στιγμή που έχουν τη δυνατότητα να μην βρεθεί ένα αυτοκίνητο που έκλεψαν το ’15, διαθέτουν έναν ασφαλή χώρο για να το κρύψουν. Και εκτός από το… γκαράζ των τρομοκρατών, αναζητείται και το οπλοστάσιό τους.

«Διαβασμένοι» κι έτοιμοι για μάχη

Από την ποσότητα της αμμωνιοδυναμίτιδας που χρησιμοποίησαν οι δράστες αλλά και από το σημείο που τοποθέτησαν τη βόμβα (σ.σ. κοντά στην κολώνα), οι αρχές οδηγούνται στο συμπέρασμα πως όχι μόνο ήθελαν να στείλουν «μήνυμα» (σ.σ. το Εφετείο είναι μια ανάσα από τη ΓΑΔΑ και «καρδιά» της Δικαιοσύνης) αλλά και κάτι ακόμα: φαίνεται πως στόχευαν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη στατικότητα του κτιρίου.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως οι τέσσερις πήγαν στο Εφετείο «διαβασμένοι». Είχαν μελετήσει τα πάντα. Είχαν παρακολουθήσει για μεγάλο διάστημα το κτίριο και τα μέτρα ασφαλείας. Ήξεραν πως να κινηθούν.

Γι’ αυτό, εκτιμάται, ότι η ομάδα που ανέλαβε να κάνει την επίθεση ήταν τόσο οργανωμένη: αποτελούνταν από τέσσερα άτομα. Αυτούς που τοποθέτησαν τη βόμβα, εκείνον με το καλάσνικοφ που τους «κάλυπτε» κι έναν ακόμα.

Ακόμη και το γεγονός πως ο ένας έμεινε στο αυτοκίνητο δείχνει πόσο οργανωμένη ήταν η «επιχείρηση». Και δεν αποκλείεται αυτός ο άνθρωπος να ήταν εκείνος που είχε το ρόλο του παρατηρητή έτοιμου να επέμβει σε περίπτωση που χρειαζόταν. Πιστεύεται πως οι τέσσερις ήταν έτοιμοι ακόμη και να εμπλακούν σε «μάχη» αν χρειαζόταν.

Εφετείο – Εξάρχεια από τα… στενά

Οι έρευνες επικεντρώνονται και στη διαδρομή που ακολούθησαν οι δράστες από τη Λουκάρεως μέχρι τα Εξάρχεια. Εκεί όπου έκαψαν το βαν που χρησιμοποίησαν για την επίθεση.

Με τις κάμερες του Εφετείου «τυφλές», στο επίκεντρο μπαίνουν τα όσα έχουν καταγράψει οι κάμερες των καταστημάτων σε αυτή την περιοχή αλλά και οι κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας.

Φαίνεται πως οι τρομοκράτες επέλεξαν να κινηθούν από τα στενά, μέσω του Γκύζη προς τα Εξάρχεια. Πως δεν «μπήκαν» καθόλου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, αλλά μόνο τη διέσχισαν κάθετα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.