ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Καμπούλ: Έληξε η ομηρία στο ξενοδοχείο- Τουλάχιστον έξι νεκροί (φωτό)

Καμπούλ: Έληξε η ομηρία στο ξενοδοχείο- Τουλάχιστον έξι νεκροί (φωτό)

Ύστερα από 12 δύσκολες ώρες, έληξε η κατάσταση ομηρίας στο ξενοδοχείο Intercontinental της Καμπούλ, κατά τη διάρκεια των οποίων, οι ένοπλοι δράστες προέβαλαν σθεναρή αντίσταση, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν.

Από την επίθεση, την ευθύνη για την οποία δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής καμία οργάνωση , ο προσωρινός απολογισμός είναι έξι νεκροί, πέντε Αφγανοί και μία αλλοδαπή, η εθνικότητα της οποίας δεν έχει διευκρινιστεί.

“Η επίθεση ολοκληρώθηκε, όλοι οι δράστες εξουδετερώθηκαν. 126 άνθρωποι διασώθηκαν, εκ των οποίων 41 αλλοδαποί”, δήλωσε ο Νατζίμπ Ντάνις εκπρόσωπος του υπουργείου, ο οποίος έκανε λόγο για τρεις δράστες, αντί για τέσσερις που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου επεσήμανε ότι “συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης στον έκτο όροφο”, με σκοπό την εξουδετέρωση των εκρηκτικών που υπάρχουν.

Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, ο τελευταίος από τους δράστες είχε καταφύγει “σε ένα μεγάλο δωμάτιο, κρατώντας ομήρους Αφγανούς και αλλοδαπούς”, τους οποίους απειλούσε να σκοτώσει.

Το χρονικό της επίθεσης

Η επίθεση ξεκίνησε το Σάββατο λίγο μετά τις 9 το βράδυ (τοπική ώρα, 19:30 ώρα Ελλάδας), όταν ένας από τους δράστες εισέβαλε στο πολυτελές ξενοδοχείο πυροδοτώντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό και ανοίγοντας πυρ εναντίον των ανθρώπων.

“Τέσσερις δράστες βρίσκονται στο εσωτερικό του κτιρίου και πυροβολούν εναντίον των πελατών”, είχε δηλώσει αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Αφγανιστάν (DNS).

Στη διάρκεια της νύχτας οι ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν με τη στήριξη του ΝΑΤΟ έθεσαν σταδιακά υπό τον έλεγχό τους έναν έναν τους ορόφους. “Προχωρούμε αργά για να αποφύγουμε να υπάρξουν θύματα μεταξύ των αμάχων”, είχε εξηγήσει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Νάσρατ Ράχιμι.

Το ξενοδοχείο είχε δεχθεί επίθεση από μαχητές Ταλιμπάν το 2011, με αποτέλεσμα 21 άνθρωποι να σκοτωθούν. Είναι ένα από τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία της Καμπούλ και επρόκειτο σήμερα να φιλοξενήσει ένα συνέδριο πληροφορικής. Περισσότερα από 100 στελέχη του τομέα της πληροφορικής βρίσκονταν στο ξενοδοχείο όταν συνέβη η επίθεση, είπε ο Άχμαντ Ουαχίντ, αξιωματούχος του υπουργείου τηλεπικοινωνιών της χώρας.

«Ακούω πυροβολισμούς προς τον πρώτο όροφο, όμως δεν γνωρίζω πού βρίσκονται. Έχουμε κρυφτεί στα δωμάτιά μας. Βοηθήστε προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να έρθουν γρήγορα» περιέγραψε ένας πελάτης, που δεν ήθελε να κατονομαστεί, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Όπως μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του AFP, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, οι αρχές έκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στο ξενοδοχείο.

Άνθρωπος που δραπέτευσε από το ξενοδοχείο ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 15 νεκροί ή τραυματίες.

Την Πέμπτη, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε τους Αμερικανούς πολίτες. “Έχουμε ενημερωθεί σχετικά με πληροφορίες ότι εξτρεμιστικές ομάδες ενδέχεται να οργανώνουν επιθέσεις εναντίον ξενοδοχείων στην Καμπούλ”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.