Επτά κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι στη δίκη για το φόνο της ακτιβίστριας Μπέρτας Κάσερες στην Ονδούρα

Επτά κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι στη δίκη για το φόνο της ακτιβίστριας Μπέρτας Κάσερες στην Ονδούρα

Δικαστήριο της Ονδούρας έκρινε την Πέμπτη ένοχους 7 κατηγορούμενους στη δίκη για τον φόνο μιας ιθαγενούς αγωνίστριας για την προστασία του περιβάλλοντος το 2016.

Η Μπέρτα Κάσερες είχε δολοφονηθεί από ένοπλους τη 3η Μαρτίου 2016. Έγινε στόχος διότι αγωνιζόταν εναντίον της ανέγερσης ενός υδροηλεκτρικού φράγματος.

Οι ποινές των επτά καταδικασθέντων για την πολύκροτη υπόθεση, που είχε προκαλέσει κύμα αγανάκτησης στην Ονδούρα και διεθνώς, θα ανακοινωθούν τη 10η Ιανουαρίου, διευκρίνισε το δικαστήριο. Η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση γενικά στην Ονδούρα επισύρει ποινή έως και 30 χρόνων κάθειρξης.

Η ακτιβίστρια δολοφονήθηκε στο σπίτι της, στην πόλη Λα Εσπεράνσα, περίπου 200 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα. Είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής της, διότι ήταν πρωταγωνίστρια στην κινητοποίηση των ιθαγενών της φυλής Λένκα εναντίον της οικοδόμησης ενός υδροηλεκτρικού φράγματος στα εδάφη αυτής της εθνότητας, στην οποία ανήκε κι η ίδια.

Το τριμελές κακουργιοδικείο στην Τεγκουσιγκάλπα έκρινε ένοχο για ηθική αυτουργία τον Σέρχιο Ροδρίγκες, κορυφαίο στέλεχος του ομίλου Desarrollos Energéticos, που είχε αναλάβει το έργο.

Ομόφωνα, οι τρεις δικαστές αποφάνθηκαν ότι υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία» που τεκμηριώνουν ότι ο Ροδρίγκες οργάνωσε τη δολοφονία, με συνεργούς τον πρώην επικεφαλής της ασφάλειας της DESA, τον Ντάγκλας Μπουστίγιο, έναν στρατιωτικό, τον Μαριάνο Ντίας, κι άλλο ένα στέλεχος της εταιρείας ηλεκτρισμού.

Τέσσερις πληρωμένοι φονιάδες — ο Χένρι Ερνάντες, ο Έλβιν Ραπάλο, ο Εντίλσον Δουάρτε και ο Όσκαρ Τόρες — ανέλαβαν να εκτελέσουν τη συντονίστρια του Συμβουλίου των Οργανώσεων των Λαών και των Αυτοχθόνων της Ονδούρας (COPINH).

Με βάση όσα κατατέθηκαν στο δικαστήριο, οι δύο άνδρες εισέβαλαν τη νύχτα της 2ας προς 3η Μαρτίου 2016 στο σπίτι της Κάσερες και τη δολοφόνησαν. Η αμοιβή για τον φόνο ήταν περίπου 4.000 αμερικανικά δολάρια.

Ο πρόεδρος της DESA, ο Νταβίντ Καστίγιο, αναμένει ακόμη την δικαστική ετυμηγορία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η δουλειά στο εργοτάξιο του υδροηλεκτρικού φράγματος Άγουα Σάρκα, στον ποταμό Χουαλκάρκε, είχε παραλύσει τελείως, εξαιτίας των διαδηλώσεων που οργάνωνε το COPINH. Τα στελέχη της διοίκησης της DESA ήταν σίγουρα πως το έργο αυτό, εκτιμώμενης αξίας 50 εκατ. δολαρίων, θα προχώραγε μετά την εξόντωση της Κάσερες, σύμφωνα με τους δικαστές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.