Σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για τα αντισταθμιστικά

Σήμερα στη Βουλή η τροπολογία για τα αντισταθμιστικά

Απαντήσεις θα κληθεί να δώσει σήμερα το πρωί στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος για την κυβερνητική τροπολογία που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο και καλεί την Βουλή να παρέχει εξουσιοδότηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας προκειμένου να καταρτίσει σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων με την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin ύψους τουλάχιστον 230 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των F16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στη Νέα Δημοκρατία, επισήμαναν ότι δεν είναι τυχαίο μια κυβέρνηση που πνέει τα λοίσθια και ένας υπουργός υπό παραίτηση να φέρνουν τέτοια σκοτεινή συμφωνία στη Βουλή.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς παράγοντες η ορθότερη νομοθετική πρακτική που εξασφαλίζει την τήρηση κανόνων διαφάνειας θα ήταν να ζητηθεί η έγκριση της Βουλής για την τελική σύμβαση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ έχουν καταγγείλει στο παρελθόν ότι αποτελούσαν τον βασικό αγωγό διακίνησης μίζας και «μαύρου» χρήματος.

Εκτός αυτού προβληματισμός προκαλείται και από την χρονική συγκυρία που ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος επιλέγει να φέρει την τροπολογία στην Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την αναβάθμιση των F16 είχε προκαλέσει έντονη αντίδραση και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με αρκετούς να αμφισβητούν την αναγκαιότητα του προγράμματος εν μέσω κρίσης αλλά και της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση λειτούργησε εν κρυπτώ και χωρίς να ενημερώσει τα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα για την κατάρτιση της σύμβασης. Για τον λόγο αυτό εγείρονται υποψίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης πως με την επίμαχη τροπολογία ο κ. Καμμένος επιχειρεί να αποσπάσει εμμέσως την έγκριση της Βουλής για ένα πρόγραμμα που ενδεχομένως στο μέλλον να αποτελέσει αντικείμενο ερευνών.

Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την προωθούμενη ρύθμιση «γίνεται αποδεκτή η προσφορά του αποκλειστικού κατασκευαστή των εν λόγω αεροσκαφών (Lockheed MartinCor.) συνολικής ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 230 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει συνολικά 12 προγράμματα επ ωφελεία του Υπουργείου Εθνικης Αμυνας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Ειδικότερα τα προγράμματα αφορούν μεταξύ άλλων:

– Εγκατάσταση συλλογών αναβάθμισης αεροσκαφών από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ)

– Κατασκευή επιπλέον υποσυγκροτημάτων αεροσκαφών από την ΕΑΒ

– Δυνατότητα εργοστασιακής συντήρησης κινητήρων

– Υποστήριξη ετοιμότητας επιχειρησιακών μονάδων με έργα υποδομών για τις Ενοπλες Δυνάμεις

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

– Εγκαθίδρυση δυνατότητας εργοστασιακής συντήρησης υγρού αποχρωματισμού και χρώσης αεροσκαφών στην ΕΑΒ κλπ»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.