Καρδίτσα: Τίμησαν τους Ήρωες του Υψώματος 731 που έγραψαν ιστορία (φωτο-βίντεο)

Καρδίτσα: Τίμησαν τους Ήρωες του Υψώματος 731 που έγραψαν ιστορία (φωτο-βίντεο)

Η Καρδίτσα τίμησε με ειδικές εκδηλώσεις τους Ήρωες του Υψώματος 731, οι οποίοι έγραψαν ιστορία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολλά ήταν τα πολιτικά πρόσωπα που έδωσαν το παρών.

Σημαντική για την ιστορία της Καρδίτσας ήταν η Κυριακή 10 Μαρτίου, καθώς η πόλη, μέσω φορέων και κατοίκων της τίμησε τους Ήρωες του Υψώματος 731, που έγραψαν μία από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Το 5ο Σύνταγμα Πεζικού αποτελούμενο από Καρδιτσιώτες και Τρικαλινούς, υπερασπίστηκε με αυτοθυσία και απαράμιλλη γενναιότητα το ύψωμα, αποκρούοντας ουσιαστικά την εαρινή επίθεση των δυνάμεων του Μουσουλίνι και υποχρέωσε τον Χίτλερ να στραφεί προς τα Βαλκάνια, καθυστερώντας την επίθεση στη Ρωσία.

Μία χούφτα άνθρωποι απέναντι σε σιδηρόφρακτες στρατιές άντεξαν και θα μνημονεύονται αιώνια. Αυτούς τους ήρωες τίμησε η γενέτειρά τους, με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας, του Δήμου Καρδίτσας, της Ένωσης Πολιτισμικών Συλλόγων και του Συλλόγου Φίλων Τοπικής Ιστορίας.

Οι τιμητικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από τον Μητροπολιτικό Ναό, με την επίσημη Δοξολογία της οποίας χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Αμφιλόχιος, ενώ με την ολοκλήρωσή της έγινε ομιλίααπό τον κ. Νίκο Καραγιάννη, διευθυντή του 7ου Γυμνασίου και έφεδρο αξιωματικό.

Ακολούθως, στο μνημείο πεσόντων, στο προαύλιο του Μητροπολιτικού Ναού, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, τον Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φώτη Αλεξάκο, τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Στρατού στο νομό Καρδίτσας, τον πρόεδρο των αποστράτων Αξιωματικών κ. Παναγιώτη Καραΐσκο και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών κ. Γιάννη Ντενησιώτη.

Καθ’ όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων που ολοκληρώθηκαν με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, άγημα από το ΚΕΣΝ Ρούσου απέδιδε τιμές, ενώ τα μουσικά μέρη παρουσίασε η φιλαρμονική του Δήμου.

Πέραν των όσων ήδη μνημονεύσαμε, στον Μητροπολιτικό Ναό παρέστησαν ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. κ. Κώστας Τσιάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Καρδίτσας κ.κ. Κων/νος Ξυλομένος, Γιάννης Σβάρνας και Παναγιώτης Μαντζιάρας, ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ Αριστοτέλης Σπάνιας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μιχάλης Παπανούσκας, περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια το σκηνικό μεταφέρθηκε στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο με όλους τους προαναφερθέντες να δίνουν το παρών και σε αιρετούς να προστίθενται η βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτα Βράντζα και οι πρόεδροι του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας κ. Δομήνικος Βερίλλης και της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος. Ο τελευταίος άνοιξε την αυλαία των χαιρετισμών που συνεχίστηκε με τους κ.κ. Αγοραστό, Τσιάκο και Αλεξάκο και έκλεισε με την ομιλία από τον κ. Βερίλλη.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τραγούδια στο πνεύμα της εκδήλωσης από τον τοπικό τραγουδιστή Βασίλη Νταράλα. Ακολούθως περάσαμε στο κύριο μουσικό μενού από το Μουσικό Σύνολο της 1ηςΣτρατιάς Λάρισας «Αχιλλέας» στο οποίο απονεμήθηκε και τιμητική πλακέτα από τον Δήμαρχο Καρδίτσας.

Στο εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα συμμετείχε φιλικά και η κ. Αθηνά Μπούρα-Πολυμέρου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: karditsalive

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.