ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Tupolev Tu-160M: Η Ρωσία ετοιμάζει το ισχυρότερο βομβαρδιστικό στον κόσμο

Tupolev Tu-160M: Η Ρωσία ετοιμάζει το ισχυρότερο βομβαρδιστικό στον κόσμο

Για απογείωση μέσα στο 2022 ετοιμάζεται το Tupolev Tu-160M, το οποίο αναμένεται να γίνει το ισχυρότερο βομβαρδιστικό στον κόσμο!

Εξωτερικά, το αναβαθμισμένο Tu-160M ​​διαφέρει ελάχιστα από τα αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής. Τη σημαντικότερη καινοτομία αποτελεί η τοποθέτηση των πιο σύγχρονων, πιο οικονομικών και πιο ισχυρών κινητήρων NK-32-02 στη θέση των στροβιλοαντιδραστήρων διπλής ροής τριών αξόνων κινητήρων NK-32 που είχαν σχεδιαστεί το 1983.

Χάρη στα ισχυρά συστήματα πρόωσης, το Tu-160 μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα έως 2.200 χιλιόμετρα την ώρα και δικαίως διατηρεί τον τίτλο του ταχύτερου βομβαρδιστικού στον κόσμο.

Η γκάμα του οπλισμού δεν έχει γίνει γνωστή. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ο βασικός οπλισμός παραμένει ίδιος: Οι πύραυλοι κρουζ Κh-101 και Κh-102. Επιπλέον, οι «λευκοί κύκνοι» θα μπορούν να χρησιμοποιούν αντιπλοϊκούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας. Χάρη σто ειδικό σύστημα που βασίζεται στο SVP-24 «Hephaestus», όπως και στα βομβαρδιστικά Su-24 και Tu-22, οι ακαθοδήγητες βόμβες μπορούν να γίνουν όπλα υψηλής ακρίβειας.

Ωστόσο, αναπτύσσεται και νέος οπλισμός. Πρόκειται για τον πολλά υποσχόμενο υπερηχητικό πύραυλο μεγάλης εμβέλειας X-95. Η ταχύτητά του θα ξεπερνά τα 5 Μαχ, γεγονός που θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό και την αναχαίτισή του από τα συστήματα αεράμυνας. Όπως έγινε γνωστό μάλιστα ο X-95 θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει και πυρηνική κεφαλή.

Το Tu-160M ​​θα διαθέτει σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, συστήματα προστασίας, πλοήγησης και προσδιορισμού σύνθετων στόχων, καθώς και αυτοματοποιημένες εντολές και σύστημα ελέγχου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ο εκσυγχρονισμένος «λευκός κύκνος» θα είναι μιάμιση έως δύο φορές πιο αποτελεσματικός από τις προηγούμενες τροποποιήσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ρωσική αμυντική βιομηχανία κατάφερε, αυτόνομα, να κατασκευάσει τέτοια πολύπλοκα αεροπλάνα. Τα πρώτα Tu-160 κατασκευάστηκαν κυριολεκτικά σε ολόκληρη τη Σοβιετική Ένωση – στην παραγωγή συμμετείχαν δεκάδες επιχειρήσεις από όλη τη χώρα. Η κατάρρευση της ΕΣΣΔ κατέστρεψε πολλές αλυσίδες παραγωγής. Σήμερα κάποιες από αυτές επαναλειτουργούν, κάποιες όμως έπρεπε να δημιουργηθούν από την αρχή.

Κορυφαία στην κατηγορία τους

Τα Tu-160 δεν είναι μόνο τα πιο γρήγορα, αλλά είναι και τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα υπερηχητικά αεροσκάφη με μεγαλύτερο, σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους, βάρος απογείωσης περίπου 275 τόνων.

Η κύρια αποστολή των «λευκών κύκνων» είναι η καταστροφή ιδιαίτερα σημαντικών στόχων στα μετόπισθεν του εχθρού και σε απομακρυσμένες περιοχές. Δομικά, το Tu-160 είναι ένα βαρύ μονοπλάνο με υψηλής αναλογίας διαστάσεων πτέρυγα, μεταβλητής σάρωσης και τέσσερις κινητήρες τζετ. Οι περιστρεφόμενοι εκτοξευτές μπορούν να μεταφέρουν έως και 12 πυραύλους κρουζ, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών.

Τα βομβαρδιστικά έλαβαν το βάπτισμα του πυρός κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων στη Συρία. Τον Νοέμβριο του 2015, μερικά βομβαρδιστικά έπληξαν με πυραύλους X-555 και X-101 στόχους μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Όλοι οι στόχοι καταστράφηκαν. Στη συνέχεια, τα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν αρκετές φορές στη Συρία. Τα Tu-160 πραγματοποιούν τακτικά περιπολία σε ουδέτερη θάλασσα κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Σήμερα η ρωσική αεροπορία μακράς εμβέλειας διαθέτει 16 «λευκούς κύκνους». Σύμφωνα με τα σχέδια του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, θα πραγματοποιηθεί εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων αεροσκαφών, τα οποία μαζί με τα καινούρια θα έχουν δυνατότητα χρήσης για αρκετές δεκαετίες ακόμη. Στο μέλλον, το Tu-160 μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στενή συνεργασία με το νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό νέας γενιάς (PAK DA).

Το νέο βομβαρδιστικό PAK DA

Είναι γνωστό ότι το PAK DA κατασκευάζεται σύμφωνα με το σχέδιο «ιπτάμενη πτέρυγα», όποτε και η δύναμη άνωσης δημιουργείται από ολόκληρη σχεδόν την επιφάνεια του αεροσκάφους. Χάρη σε αυτή τη μέθοδο μειώνεται το ειδικό βάρος του αεροσκάφους και αυξάνεται το ωφέλιμο φορτίο. Επιπλέον, μειώνεται η δυνατότητα των ραντάρ του εχθρού για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, κάτι που έχει ήδη επιβεβαιωθεί κατά τη σειρά δοκιμών.

Υποτίθεται ότι, επειδή το νέο βομβαρδιστικό θα είναι απαρατήρητο από τα εχθρικά συστήματα αεράμυνας, θα μπορέσει να χτυπάει επίγειους στόχους και να φεύγει από τη ζώνη δράσης. Σήμερα, μόνο ένα βομβαρδιστικό στον κόσμο διαθέτει τέτοια πλεονεκτήματα, το αμερικανικό B-2 Spirit.

Σε αντίθεση με τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-160 και τα βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας Tu-22M3, το PAK DA θα είναι υποηχητικό. Είναι πολύ πιο οικονομικό. Οι ειδικοί της αεροπορίας εκτιμούν την εμβέλεια πτήσης του στα 15.000 χιλιόμετρα.

Επιπροσθέτως, ένα διακριτικό αεροσκάφος δεν χρειάζεται να φεύγει από την περιοχή εκτόξευσης πυραύλων άμεσα. Το σχέδιο της πολεμικής χρήσης του PAK DA προϋποθέτει χτυπήματα κατά επίγειων στόχων από μεγάλη απόσταση. Ο οπλισμός θα περιλαμβάνει τους πυραύλους Kh-101 και Kh-102.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προφανώς, το PAK DA θα διαθέτει επίσης υπερηχητικά όπλα, καθώς και σύγχρονα όπλα αεροσκαφών. Συγκεκριμένα, η Ρωσία αναπτύσσει ένα σύστημα κρούσης που βασίζεται σε τζετ drones που εκτοξεύονται από αεροσκάφος. Τα drones θα μπορούν να ανιχνεύουν μόνα τους τον εχθρό, να διανέμουν αποστολές μεταξύ τους και να προσεγγίζουν τον στόχο από διαφορετικές κατευθύνσεις ταυτόχρονα. Το αεροσκάφος δεν χρειάζεται καν να μπει στη ζώνη δράσης αεράμυνας του εχθρού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.