ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Το πρώτο θύμα από πτώση UAV

Το πρώτο θύμα από πτώση UAV

Βέλγοι ειδικοί κατέφθασαν στην Κινσάσα, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Κογκό στις 5 Οκτωβρίου για να ρίξουν φως στα αίτια συντριβής μη-επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV) στην θεωρούμενη μοναδική έως τώρα περίπτωση που η πτώση τέτοιου είδους αεροσκάφους σκότωσε πολίτη.

Το συμβάν αφορά UAV κατασκευής κοινοπραξίας της Ισραηλινής Israeli Aircraft Industries και της βελγικής Eagle τύπου B-Hunterσκότωσε κατά την πτώση του μια γυναίκα και τραυμάτισε άλλους τρεις πολίτες. Το UAV υπηρετούσε με μονάδα της Βασιλικής Αεροπορίας του Βελγίου η οποία έχει αποσπαστεί στην Ευρωπαϊκή Ειρηνευτική Δύναμη (EUFOR) στο Κογκό. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εκπρόσωπος της EUFOR ανέφερε ότι στις 3 Οκτωβρίου και οι δύο τετράχρονοι κινητήρες του αεροσκάφους σταμάτησαν να λειτουργούν αμέσως μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο N’Dolo της Kinshasa. Το UAV είχε φτάσει σε ύψος 5-6 μέτρων όταν έσβησαν οι κινητήρες. Στη συνέχεια ανέβηκε για λίγο ακόμη και μετά ανεμοπτέρησε πριν πραγματοποιήσει ‘βαριά’ προσγείωση στην λεωφόρο Triomphal, περίπου ένα χιλιόμετρο από το αεροδρόμιο. Η άτυχη γυναίκα σκοτώθηκε κατά την προσγείωση, κατόπιν της οποίας το UAV έπιασε φωτιά. Μέχρι τώρα δεν έχει διευκρινιστεί αν το UAV ανεφλέγη λόγω έκρηξης των καυσίμων ή αν περαστικοί το πυρπόλησαν έξαλλοι από τον θάνατο της γυναίκας. Νοσηλευτές που έφθασαν εσπευσμένως έδωσαν τις πρώτες βοήθειες σε τρία άτομα τα οποία είχαν υποστεί εγκαύματα. Ενα τέταρτο άτομο κατέφθασε στις 6 Οκτωβρίου στο αρχηγείο της EUFOR υποστηρίζοντας ότι είχε υποστεί εγκαύματα από το UAV, πράγμα το οποίο διερευνάται. Από την ημέρα του δυστυχήματος όλες οι επιχειρήσεις με τον συγκεκριμένο τύπο έχουν ανασταλεί μέχρι της έκδοσης πορίσματος, το οποίο αναμένεται εντός δύο εβδομάδων. Σημειωτέον, ότι αυτή είναι η δεύτερη πτώση αεροσκάφους του τύπου, εφόσον στις 28 Ιουλίου ένα άλλο B-Hunter εβλήθη από σκοπευτή κατά την προσγείωση και κατεστράφη. Η απώλεια εκείνη αναπληρώθηκε με την αποστολή άλλου από το Βέλγιο. Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου τα UAV είχαν πραγματοποιήσει 30 αποστολές με πάνω από 100 ώρες πτήσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.