Αποκάλυψη του F-15E+ Super Eagle

Αποκάλυψη του F-15E+ Super Eagle

Η Boeing προχώρησε στην αποκάλυψη λεπτομερειών για το νέο μαχητικό F-15E+ Super Eagle, η οποία προσφέρεται ως αεροσκάφος 4+ γενιάς στην Αμερικανική αεροπορία.

Ως γνωστόν το αεροσκάφος προσφέρεται ως ενδιάμεση λύση στην Αμερικανική αεροπορία στην περίπτωση που το πρόγραμμα του F-35 Joint Strike Fighter της F-35 Joint Strike Fighter αντιμετωπίσει σημαντικές καθυστερήσεις. Το F-15E+ Super Eagle θα προσφερθεί σε τιμή 59 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (τιμή 2006) έναντι των 60 τουλάχιστον εκατ. δολαρίων ΗΠΑ του βασικού F-35 το οποίο θα είναι διαθέσιμο το 2012-2013 εφόσον η απόφαση για εκκίνηση πλήρους παραγωγής του προγράμματος ληφθεί μέχρι το 2009. Η χρονική συγκυρία εξυπηρετεί απόλυτα τον σχεδιασμό της Boeing καθώς περί το 2009 θα εξέρχεται από τη γραμμή παραγωγής το τελευταίο F-15SG της Σιγκαπούρης. Άρα θα είναι εφικτή η παραγωγή πρόσθετων αεροσκαφών της έκδοσης F-15E+ Super Eagle (αν αυτό γίνει αποδεκτό από την Αμερικανική αεροπορία) σε σχετικά σύντομο χρόνο και θα παραταθεί η ζωή της γραμμής παραγωγής. Πρέπει να επισημανθεί όμως ότι η αντίδραση της Αμερικανικής αεροπορίας ήταν «ψυχρή». Ο πτέραρχος Michael Moseley, αρχηγός του επιτελείου απάντησε πολύ απλά: «I like F-22, F-22 and F-22», όταν ρωτήθηκε για τις πρώτες τρεις προτεραιότητες του. Η Boeing όμως επιμένει ότι το F-15E+ αποτελεί μία πολύ αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή στην περίπτωση που το πρόγραμμα του F-35JSF αντιμετωπίσει μία μεγάλη («καταστροφική») καθυστέρηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποδεσμεύθηκαν το αεροσκάφος θα επιχειρεί με σύστημα σκόπευσης επί κάσκας (Joint Helmet Mounted Cueing System) και θα φέρει ένα ακόμη μη επιλεγμένο ρντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA: active electronically scanned array). Επιπρόσθετα θα διαθέτει 19 σταθμούς ανάρτησης εξωτερικών φορτίων (οπλισμού) και δυνατότητα μεταφοράς «έξυπνων» όπλων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το Laser JDAM (LJDAM), τα Brimstone και HSSW (Hypersonic Standoff Weapon), και μία εκτεταμένης εμβέλειας πυραυλοκίνητη έκδοση της SDM (small diameter bomb). Ο εξοπλισμός του αεροσκάφους θα περιλαμβάνει επίσης εξελιγμένους ηλεκτροοπτικούς αισθητήρες, όπως ατρακτίδια ναυτιλίας και σκόπευσης και ένα σύστημα έρευνας και ιχνηλάτησης υπερύθρων ενσωματωμένο σε πυλώνα. Τέλος προηγμένο θα είναι και το σύστημα αυτοπροστασίας του αεροσκάφους το οποίο μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνει συρόμενο σύστημα παραπλάνησης ALE-50, σύστημα προειδοποίησης επερχόμενου πυραύλου AAR-57, δέκτη προειδοποίησης ραντάρ, παρεμβολέα και εκτοξευτές αναλωσίμων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.