ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ολοκλήρωση της ανάπτυξης του Marte Mk. 2/S

Ολοκλήρωση της ανάπτυξης του Marte Mk. 2/S

Με την εκτόξευση του τρίτου βλήματος η MBDA ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος κατά στόχων επιφανείας Marte Mk. 2/S για το Ιταλικό ναυτικό.

Η εκτόξευση του βλήματος προ-παραγωγής έλαβε χώρα στο διακλαδικό κέντρο δοκιμών στο Salto di Quirra στις 2 Οκτωβρίου 2006. Το βλήμα εξοπλισμένο με ειδική κεφαλή τηλεμετρίας εκτοξεύθηκε από ελικόπτερο EH-101 του Ιταλικού ναυτικού, υπό ιδανικές καιρικές συνθήκες, κατά του στόχου που αντιπροσώπευε μία φορτηγίδα στα ανοικτά του Capo San Lorenzo, σε απόσταση 30 χιλιόμετρων από το σημείο άφεσης. Για την εκτόξευση ακολουθήθηκε η τυπική διαδικασία. Όταν το ραντάρ του ελικοπτέρου εντόπισε τον στόχο τα στοιχεία βολής μεταβιβάσθηκαν στο βλήμα πριν την εκτόξευση του. Μετά την άφεση του το βλήμα ολοκλήρωσε με επιτυχία την αρχική φάση επιτάχυνσης και στη συνέχεια μετέπεσε στη φάση πλεύσης σε ύψος 10 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην τερματική φάση όταν ο εντοπιστής του βλήματος εγκλώβισε τον στόχο, το βλήμα προσέβαλε τη φορτηγίδα, λίγο πάνω από την ίσαλο γραμμή όπως ακριβώς είχε προσχεδιαστεί. Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε μία ακόμη δοκιμή, αυτή τη φορά όμως με ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες και χωρίς κάποιους περιορισμούς ή υποστήριξη από την ομάδα της MBDA. Το βλήμα βλήθηκε από το ελικόπτερο EH-101 κατά στόχου σε απόσταση 27 χιλιομέτρων και 18 μοίρες εκτός σκοπευτικής γραμμής του εντοπιστή.

Στη συνέχεια ακολούθησε όπως είχε προγραμματιστεί αριθμό σημείων ναυτιλίας (waypoints) και προσέβαλλε με επιτυχία τον στόχο. Οι δύο δοκιμές μαζί με άλλες που είχαν προηγηθεί τον Μάιο του 2006 σηματοδότησαν την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και την πιστοποίηση του βλήματος για την εμπλοκή και προσβολή στόχων στο μέγιστο βεληνεκές του (ανώτερο των 30 χιλιομέτρων). Οι παραδόσεις του Marte Mk. 2/S στο Ιταλικό ναυτικό θα γίνουν τη διετία 2007-2008 και πρόκειται να εξοπλίσει τα ελικόπτερα EH-101 και NH-90. Το σύστημα μπορεί να εξοπλίσει και σκάφη επιφανείας μήκους άνω των 30 μέτρων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.