ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Τουρκία επιδιώκει κατασκευαστικό έργο αξίας 6 δις δολαρίων για το JSF

Η Τουρκία επιδιώκει κατασκευαστικό έργο αξίας 6 δις δολαρίων για το JSF

Η Τουρκία παραμένοντας μεταξύ των εννέα χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35 JSF, επιδιώκει πλέον την απόσπαση του μεγαλύτερου δυνατού κατασκευαστικού έργου στο πλαίσιο του προγράμματος παραγωγής του νέου μαχητικού.

Συγκεκριμένα επιθυμεί την ανάληψη έργου συνολικής αξίας έξι δις δολαρίων, περίπου στο μισό δηλαδή της αξίας του τουρκικού προγράμματος, το οποίο με την σειρά του υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 11 έως 12 δισεκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια 100 τουλάχιστον αεροσκαφών. Αυτά μεταξύ άλλων δήλωσε ο Τούρκος υπουργός άμυνας Vecdi Gonul κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ όπου είχε συνάντηση τόσο με τον Αμερικανό υπουργό άμυνας Donald Rumsfeld, όσο και με στελέχη της Lockheed Martin που είναι ο βασικός ανάδοχος του προγράμματος JSF. Ο Τούρκος υπουργός ζήτησε την επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων που με τη σειρά της θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα κατασκευής του F-35. Τόνισε μάλιστα ότι μέχρι σήμερα η τελευταία έχει υποβάλλει προτάσεις συμμετοχής που προσδιορίζουν την αξία του κατασκευαστικού έργου που επιδιώκεται σε 4,2 κατά προσέγγιση δις δολάρια. Με βάση τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού, το μερίδιο που επιθυμεί να εξασφαλίσει το υπουργείο άμυνας της γειτονικής χώρας είναι ακόμη μεγαλύτερο, ξεπερνώντας τα πέντε δις δολάρια και υπό προϋποθέσεις, να προσεγγίσει τα έξι!

Στελέχη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας γνωστοποίησαν ότι η Τουρκία είχε υπογράψει με την είσοδό της στο πρόγραμμα το 2002, συμφωνία ύψους 1,85 δις δολαρίων για την κατασκευή 400 κεντρικών τμημάτων της ατράκτου του F-35 από την Tusas Aerospace Industry (TAI). Αναγόμενη σε σημερινές τιμές η συμφωνία αυτή ανέρχεται σε ύψος 2,5 περίπου δις δολαρίων. Αμερικανικές πηγές βέβαια αναφέρουν ότι μία ευρύτερη εμπλοκή της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα παραγωγής του F-35 με στόχο την απόσπαση ακόμα μεγαλύτερου κατασκευαστικού έργου είναι μάλλον απίθανη από την στιγμή που τόσο η αμερικανική κυβέρνηση όσο και η Lockheed Martin βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις άλλες έξι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, πέραν των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Και αυτές δε διεκδικούν από την πλευρά τους μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Τούρκος υπουργός άμυνας επιβεβαίωσε επίσης μέσα από τις δηλώσεις του ότι η Τουρκία δεν έχει λάβει καμία απόφαση για την αγορά μαχητικών Eurofighter και ότι η χώρα παραμένει στο πρόγραμμα του F-35 μετά από σχετικές υποδείξεις τόσο της τουρκικής αεροπορίας, όσο και του τουρκικού επιτελείου εθνικής άμυνας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.