Η Lockheed Martin και η Πολωνική Αεροπορία εορτάζουν την άφιξη των F-16

Η Lockheed Martin και η Πολωνική Αεροπορία εορτάζουν την άφιξη των F-16

Έγινε στις 9 Νοεμβρίου 2006, στην Αεροπορική Βάση Posnan-Krzesiny της Πολωνίας, η επίσημη τελετή για την άφιξη των πρώτων τεσσάρων προηγμένων F-16 Block 52 πολλαπλών ρόλων της Πολωνικής αεροπορίας.

Τα αεροσκάφη αποτελούν μέρος του προγράμματος Peace Sky Foreign Military Sales της Πολωνίας και είναι τα πιο προηγμένα τεχνολογικώς  F-16 που υπάρχουν στην Ευρώπη σήμερα. Ανάμεσα στους Πολωνούς αξιωματούχους που συμμετείχαν στην τελετή ήταν ο Lech Kaczynski, Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας, ο Radoslaw Sikorski, Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αντιπτέραρχος Stanislaw Targosz, Αρχηγός της Πολωνικής Αεροπορίας και άλλοι σημαντικοί Πολωνοί αξιωματούχοι. Την Αμερικανική Κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο Πρέσβης της Αμερικής στην Πολωνία Victor Ashe και ο πτέραρχος Tom Tobbins, Διοικητής της Αμερικάνικης Αεροπορίας στην Ευρώπη. Εκ μέρους της εταιρείας Lockheed Martin, συμμετείχαν στην τελετή η June Shrewsbury, αντιπρόεδρος για τα προγράμματα F-16, o Scott Harris, πρόεδρος της εταιρείας για την Ευρώπη και η Iram Sippel, διευθύντρια του προγράμματος F-16 για την Πολωνία μαζί με τα ανώτατα διευθυντικά στελέχη του προγράμματος Poland Peace Sky. Το πρόγραμμα Peace Sky της Πολωνίας ξεκίνησε τον Απρίλιο 2003. Η σημερινή τελετή άφιξης των αεροσκαφών στην χώρα χαιρετίζει τα 48 F-16 που κατασκευάζει η Lockheed Martin για την Πολωνία. Τα 4 νέα αεροσκάφη θα ενωθούν με τον στόλο των περισσοτέρων από 4.300 F-16 που βρίσκονται σε λειτουργία σε 24 χώρες ανά τον κόσμο.

«Οι κορυφαίες ικανότητες του Πολωνικού αεροσκάφους F-16 συνεισφέρουν σημαντικά στην αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας και θα παίξουν ένα πολύ μεγάλο ρόλο στην προστασία της χώρας και των συμμάχων μας», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Radoslaw Sikorski.

Ο Αρχηγός της Πολωνικής Αεροπορίας, δήλωσε, «Με την απόκτηση του πιο προηγμένου τεχνολογικά αεροσκάφους F-16 στο Ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ, θα μας δοθεί η δυνατότητα να εκπαιδευτούμε μαζί, να επιχειρήσουμε μαζί, να πετάξουμε μαζί και να μάθουμε η μια χώρα από την άλλη. Αυτά τα F-16 θα μας επιτρέψουν να φέρουμε σε πέρας επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ενώ θα ωθήσουν την Πολωνική Αεροπορία να εξελιχθεί σε έναν δυνατό συμμαχικό συνέταιρο».

Τα F-16 για την Πολωνία ενσωματώνουν προηγμένες ικανότητες, σύγχρονες τεχνολογίες και τη δυνατότητες ανάπτυξης, στοιχεία τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για την Πολωνική Αεροπορία του 21ου αιώνα. «Θα λάβουμε κάθε μέτρο για να εξασφαλίσουμε ότι η Πολωνική Αεροπορία θα πετύχει και θα διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα των ικανοτήτων και ετοιμότητας της όταν πετάει με τα F-16». Στην τελετή σήμερα ανακοινώθηκε επίσης το όνομα του Πολωνικού F-16, το οποίο αποτελεί μακρόχρονη παράδοση της Πολωνίας. Η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Πολωνίας, «βάπτισε» το νέο αεροσκάφος με το όνομα «Jastrzab» (γεράκι).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το πρόγραμμα Peace Sky της Πολωνίας περιλαμβάνει 36 F-16Cs και 12 F-16Ds, όλα με εγκατεστημένο τον κινητήρα F100-PW-229 της Pratt & Whitney. Τα πρώτα τέσσερα αεροσκάφη που θα παραλάβει  Πολωνία θα είναι τρία μονοθέσια F-16C και ένα διθέσιο F-16D. Τα επόμενα τέσσερα πολωνικά F-16 θα παραδοθούν τον Δεκέμβριο με τον υπόλοιπο στόλο της Πολωνικής Αεροπορίας που έχει προγραμματισθεί να παραδοθεί το 2007 και 2008. Μέχρι σήμερα το F-16 αποτελεί την επιλογή 24 χωρών. Πάνω από 4.300 αεροσκάφη έχουν παραδοθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, από γραμμές συναρμολόγησης σε πέντε χώρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.