ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

USAF: Επιτυχής εκτόξευση του τρίτου βελτιωμένου δορυφόρου GPS IIR-16M

Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (USAF) εκτόξευσε με επιτυχία και έθεσε σε τροχιά τον τρίτο νέο δορυφόρο του δικτύου GPS, χρησιμοποιώντας ως φορέα έναν πύραυλο Delta II.
Η κατασκευάστρια του νέου δορυφόρου GPS IIR-16M, Lockheed Martin Navigation Systems πρόκειται να παραδώσει οκτώ τέτοιους δορυφόρους στην USAF σε συνεργασία με την Πτέρυγα Συστημάτων Παγκόσμιας Εύρεσης Θέσης (Global Positioning Systems Wing) του Κέντρου Διαστήματος και Πυραυλικών Συστημάτων, που έχει και την ευθύνη της εποπτείας του προγράμματος στο πλαίσιο της υλοποίησής του. Ο δεύτερος δορυφόρος GPS IIR-16M, εκτοξεύτηκε από την Αμερικάνικη Αεροπορία στις 25 του περασμένου Σεπτεμβρίου και κηρύχτηκε επιχειρησιακός στις 12 Οκτωβρίου του 2006 από την 2η Μοίρα Διαστημικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Διαστήματος της USAF, η οποία με την σειρά της έχει την ευθύνη της λειτουργίας του δικτύου GPS, που παρέχει υπηρεσίες τόσο σε στρατιωτικούς, όσο και σε πολιτικούς χρήστες και φορείς…

Από τους 29 δορυφόρους που σήμερα συγκροτούν το δίκτυο GPS, οι τρείς είναι IIR-M και άλλοι 12 είναι του τύπου IIR. Κάθε ένας από τους νέους δορυφόρους IIR-M είναι εφοδιασμένος με μία νέα κεραία που εξασφαλίζει την μετάδοση ισχυρότερου σήματος σε όλους τους χρήστες στο έδαφος, παρέχει δύο νέα στρατιωτικά κανάλια για μεγαλύτερη ακρίβεια πλοήγησης και εύρεσης θέσης με ενισχυμένα χαρακτηριστικά κρυπτογράφησης και αυξημένη αντοχή σε παρεμβολές, καθώς και ένα δεύτερο πολιτικό κανάλι.

Ο κατασκευαστής των περισσότερων συστημάτων των νέων δορυφόρων GPS είναι η ΙΤΤ, ενώ η τελική συναρμολόγηση και οι δοκιμές εκτελούνται ως διαδικασίες στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Valley Forge.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η παράδοση και των οκτώ δορυφόρων IIR-M, δεν θα σηματοδοτήσει φυσικά τον τερματισμό της διαδικασίας αναβάθμισης του δικτύου GPS. Η ανάπτυξη δορυφόρων επόμενης γενιάς είναι ήδη σε εξέλιξη, εξασφαλίζοντας ακόμη μεγαλύτερη αντοχή σε παρεμβολές, μεγαλύτερη ακρίβεια, ασφάλεια και αξιοπιστία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την ανάπτυξη των νέων συστημάτων των δορυφόρων GPS επόμενης γενιάς, η ITT και η General Dynamics, θα ολοκληρώσουν μία μελέτη διαμόρφωσης του εξοπλισμού τους μέχρι το Μάρτιο του 2007, κάτι που θα γίνει στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός συμβολαίου ύψους 49 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέσα στην ίδια χρονιά δε αναμένεται η υπογραφή ενός νέου συμβολαίου αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα αφορά καθαρά την ανάπτυξη των νέων δορυφόρων και των συστημάτων που θα φέρουν. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.