ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

H Iσπανική Σχολή Εκπαίδευσης Χειριστών Αεριωθουμένων Αεροσκαφών γίνεται διεθνής

H Iσπανική Σχολή Εκπαίδευσης Χειριστών Αεριωθουμένων Αεροσκαφών γίνεται διεθνής

Μέσω συμφωνίας που υπογράφτηκε μεταξύ της Ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας και της EADS στις 17 Ιανουαρίου, η πρώτη (SpAF) και η EADS Defence & Security Systems Division στην Ισπανία θα ξεκινήσουν την λειτουργία της νέας Ευρωπαϊκής σχολής προκεχωρημένης εκπαιδεύσεως αεριωθουμένων μαχητικών στην Talavera la Real, που βρίσκεται στο Extremadurian της επαρχίας Badajoz.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών αποτελεί μέρος της διαδικασίας μετασχηματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ισπανίας ώστε να βελτιστοποιηθούν οι πάρα πολύ καλές δυνατότητες που υπάρχουν. Σε αυτήν την συγκεκριμένη περίπτωση, τα δύο συνεργαζόμενα μέρη ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν και να προσαρμόσουν την υπάρχουσα Σχολή εκπαίδευσης ιπταμένων της SpAF και για να προσφέρουν εκπαίδευση προκεχωρημένου σταδίου σε Πολεμικές Αεροπορίες άλλων κρατών.  

 Η EADS και η SpAF πιστεύουν ότι η Αεροπορική Βάση της Τalavera έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις περισσότερες γνωστές σχολές εκπαίδευσης  ιπταμένων μαχητικών αεροσκαφών παγκοσμίως. Προσφέρει έναν τεράστιο χωρίς περιορισμούς εναέριο χώρο, και πάνω από το έδαφος και πάνω από τη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των πεδίων βολής και των περιοχών όπου μπορούν τα αεροσκάφη να είναι οπλισμένα. Αυτά τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα επιτρέπουν την ολοκλήρωση ενός πλήρους προγράμματος προκεχωρημένης εκπαίδευσης υπό τις πλέον ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες. Το προσωπικό της Σχολής αποτελείται από μια ομάδα έμπειρων εκπαιδευτών οι οποίοι προέρχονται από τις διάφορες επιχειρησιακές Μοίρες Αεροσκαφών της SpAF, οι οποίοι με μεταφορά της εμπειρίας και ειδικές γνώσεις τους από τους διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών όπως τα F-18 και τα Eurofighter, εμπλουτίζουν εντυπωσιακά το πρόγραμμα εκπαίδευσης.  

Ο Pablo de Bergia, πρόεδρος της EADS CASA Military Air Systems, τμήματος της EADS Defence & Security Systems, σχολίασε: «Η Iσπανική Πολεμική Αεροπορία και η εταιρεία μας έχουν αφιερώσει χρόνο στην ανάπτυξη αυτού του προγράμματος δεδομένου ότι είμαστε πεπεισμένοι ότι η Τalavera προσφέρει πολυάριθμα πλεονεκτήματα έναντι των περισσότερων σχολών προκεχωρημένης εκπαίδευσης ιπταμένων που γνωρίζουμε. Ο στόχος μας είναι να προωθήσουμε στο έπακρο τις κοινές μας δυνατότητές, προσφέροντας άριστες υπηρεσίες υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.»  

Πρωταρχικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος είναι η συμβολή της βιομηχανίας της EADS στην ανάπτυξη, στην ενίσχυση και στο μετασχηματισμό της υπάρχουσας εθνικής Σχολής εκπαίδευσης ιπταμένων στην Τalavera, σε Ευρωπαϊκή Σχολή Εκπαίδευσης Χειριστών Μαχητικών (Talavera European Fighter School – TEFS) και στην εκμετάλλευσή της στη διεθνή αγορά προσφοράς υπηρεσιών, χωρίς να θιγούν τα στρατιωτικά ήθη και ο επαγγελματισμός των εκπαιδευομένων. Η EADS CASA Military Air Systems (MAS) θα επικεντρωθεί στη λειτουργία, στη συντήρηση και στη διαχείριση των μέσων ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται  ικανοποιητικά στις απαιτήσεις των Πολεμικών Αεροποριών. Στην περίπτωση που ο αριθμός των σπουδαστών υπερβεί τις υφιστάμενες δυνατότητες, εάν απαιτηθεί, η EADS μπορεί να παρέχει επιπρόσθετα αεροσκάφη, οικονομική ενίσχυση και πέραν αυτού να αυξάνει τον αριθμό των εκπαιδευτών, να επεκτείνει περαιτέρω την κτιριακή υποδομή και τα μέσα.

Η Ισπανική Πολεμική Αεροπορία έκανε το πρώτο της βήμα στη διαδικασία μετασχηματισμού, με τον εκσυγχρονισμό του συνόλου των αεροσκαφών F-5 της 23ης Πτέρυγας Μάχης, που θα χρησιμοποιηθούν στην TEFS. Αυτό το σημαντικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αεροσκαφών που εκτελέσθηκε από την MAS, περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – χαρακτηριστικά όπως ενισχυμένα συστήματα ναυτιλίας, προσομοίωση λειτουργίας ραντάρ, ενσωμάτωση λειτουργίας self-test και monitoring. Τα αναβαθμισμένα αεροσκάφη, που τώρα ονομάζονται  F-5M, είναι από τα καλύτερα-εξοπλισμένα αεροσκάφη προκεχωρημένης εκπαίδευσης σήμερα. Προκειμένου να βελτιωθεί ακόμη η ποιότητα της εκπαίδευσης, η σχολή χρησιμοποιεί έναν εικονικό επίγειο σταθμό ραντάρ που επιτρέπει την παρακολούθηση των εκπαιδευτικών πτήσεων σε πραγματικό χρόνο, ενώ παράλληλα δίδει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτές εδάφους «να φορτώνουν» εικονικούς στόχους επάνω στα ραντάρ των αεροσκαφών.

Ο συνδυασμός «υψηλής ενέργειας» και της δυνατότητας εκτέλεσης ακραίων ελιγμών, τα προηγμένα ηλεκτρονικά, του συστήματος επιχειρησιακής σχεδίασης της αποστολής και της ικανότητας μεταφοράς όπλων, βοηθά στην μείωση του έργου των Σμηνών Μετεκπαίδευσης το οποίο κοστίζει πολύ και ελαφρύνει το πρόγραμμα εκμετάλλευσης των μαχητικών πρώτης γραμμής με εκτέλεση αμιγώς επιχειρησιακών αποστολών. Κατά συνέπεια, τα F-5M θα διευκολύνουν τη μετάπτωση στα μαχητικά τεχνολογίας αιχμής, όπως τα F-18 αλλά και στα μαχητικά αεροσκάφη της νέας γενιάς, όπως το Eurofighter.  

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο Ισπανών συνεταίρων να εκμεταλλευθούν τα   F-5M στο TEFS μέχρι να τεθεί σε υπηρεσία το μελλοντικό Ευρωεκπαιδευτικό στο πλαίσιο της κοινής Ευρωπαϊκής εκπαίδευσης ιπταμένων προκεχωρημένου σταδίου (AEJPT). Η SpAF επίσης έχει βελτιώσει τις επίγειες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης στην Τalavera με την εγκατάσταση ενός νέου προσομοιωτή πτήσεων, συστημάτων ενημέρωσης/απενημέρωσης και με σύστημα εκπαίδευσης βασισμένο σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.