ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ: Νέος αρχηγός για την Πολεμική Αεροπορία

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ: Νέος αρχηγός για την Πολεμική Αεροπορία

Ο αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος μέχρι σήμερα αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (Α/ΤΑ) είναι ο νέος αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας σύμφωνα με όσα αποφάσισε προ ολίγου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Η ανάδειξη στη θέση του αρχηγού του αντιπτεράρχου Γιάγκου συνεπάγεται την αποστρατεία του αντιπτεράρχου Γιώργου Αυλωνίτη μέχρι σήμερα αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας. Στη θέση τους παραμένουν οι αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) αντισράτηγος Δημήτριος Γράψας και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχος Δημήτριος Γούσης.

Ο νέος αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας τον Ιανουάριο του 1951. Εισήλθε στη σχολή Ικάρων το 1970 και μετά την αποφοίτησή του το 1974 ως ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος, τοποθετήθηκε στην 117 ΠΜ, ως Ιπτάμενος αεροσκαφών F-4Ε. Από το 1974 μέχρι το 1991 υπηρέτησε στις Πολεμικές Μοίρες 339 ΜΠΚ, 337 ΜΠΚ, 330 Μ και 346Μ και συμπλήρωσε περίπου 3000 ώρες πτήσης, σε αεροσκάφη F-4Ε και F-16.

Ο αντιπτέραρχος Γιάγκος παρακολούθησε τα προβλεπόμενα σχολεία στρατιωτικής εκπαίδευσης στο εσωτερικό και το εξωτερικό, όπως το Flight Safety Officers Course στο University of Southern California (1983). Επίσης, το 1988 παρακολούθησε εκπαίδευση στις ΗΠΑ για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ανήκε στην ομάδα που δημιούργησε την πρώτη Μοίρα αεροσκαφών F-16 (330Μ) στην Ελλάδα.

Υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές θέσεις, καθώς και θέσεις Διοίκησης, όπως Διοικητής Σμήνους Mάχης, Αξιωματικός Επιχειρήσεων της 330 Μοίρας, Διοικητής Πολεμικής Μοίρας Αεροσκαφών F -16 (346Μ), Διευθυντής Επιχειρήσεων –Εκπαίδευσης, Υποδιοικητής και Διοικητής της 111 ΠΜ, Διευθυντής Επιχειρήσεων – Σχεδίων του ΑΤΑ (ΑΤΑ/Α1), Διευθυντής Α’ Κλάδου ΑΤΑ και Υπαρχηγός ΓΕΑ. Έχει επίσης υπηρετήσει ως Επιτελής στο SHAPE (ΝΑΤΟ).

Τελευταία θέση στην οποία υπηρέτησε ήταν ως Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (Α/ΤΑ) και Διοικητής του συμμαχικού Συνδυασμένου Κέντρου Αεροπορικών Επιχειρήσεων (Combined Air Operations Center 7 / CAOC-7) που εδρεύει στη Λάρισα. Ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 17 Σεπτεμβρίου 2004, προερχόμενος από τη θέση του υπαρχηγού ΓΕΑ. Στις αρμοδιότητές του συγκαταλέγονται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός και η τακτική ανάπτυξη της Πολεμικής Αεροπορίας. Ως διοικητής του CAOC-7 είναι υπεύθυνος για τη διοίκηση και τον έλεγχο όλων των ΝΑΤΟϊκών και εθνικών δυνάμεων που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έχει τιμηθεί με τα μετάλλια και παράσημα του βαθμού του. Ο αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος είναι παντρεμένος με την Ασημίνα Λαμπροπούλου και έχουν τρεις γιους: Βασίλης 25 ετών, Παντελής 23 ετών, Άγγελος 11 ετών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.