ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Πράσινο φως για την ανάπτυξη του EuroHawk από τη γερμανική κυβέρνηση

Πράσινο φως για την ανάπτυξη του EuroHawk από τη γερμανική κυβέρνηση

Το γερμανικό υπουργείο άμυνας υπέγραψε συμβόλαιο για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής έκδοσης του μη επανδρωμένου αεροσκάφους αναγνώρισης και συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών (SIGINT) RQ-4 Global Hawk.

Το ύψους 430 εκατ. ευρώ ανατέθηκε στην εταιρεία EuroHawk GmbH, που αποτελεί κοινοπραξία των EADS και Northrop Grumman. Το στρατηγικών δυνατοτήτων μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική εταιρεία, θα αναπτυχθεί και θα εισαχθεί σε υπηρεσία στη Γερμανική αεροπορία (Luftwaffe) ως EuroHawk και θα διαφέρει από την αμερικανική έκδοση ως προς τον εξοπλισμό αποστολής που θα φέρει. Το σύνολο των συστημάτων καταγραφής και εντοπισμού των σημείων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών σημάτων (ELINT-Electronic Intelligence), καθώς και των συστημάτων καταγραφής συχνοτήτων επικοινωνιών (COMINT-Communications Intelligence) θα αναπτυχθεί και θα κατασκευάζεται από την EADS, η οποία επιπρόσθετα θα αναλάβει και τον εξοπλισμό των επίγειων σταθμών συλλογής των πληροφοριών που θα αποστέλλουν μέσω συστήματος ζεύξης δεδομένων τα αεροσκάφη του τύπου. Η Northrop Grumman από την πλευρά της θα αναλάβει την ενσωμάτωση των συστημάτων στο αεροσκάφος, την κατασκευή των αεροσκαφών φυσικά, καθώς και το «στήσιμο» των κέντρων ελέγχου του στο έδαφος.

Η Luftwaffe θα αποκτήσει συνολικά πέντε τέτοια αεροσκάφη. Το πρώτο που θα λειτουργήσει και ως πρωτότυπο για τηνδιεξαγωγή των πτητικών δοκιμών πιστοποίησης και αποδοχής θα παραδοθεί μέσα στο 2010, ενώ τα άλλα τέσσερα που θα είναι κανονικά αεροσκάφη παραγωγής, θα παραδοθούν την τριετία 2011-2014. Τα νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη EuroHawk θα αντικαταστήσουν τα «γερασμένα» Dassault Breguet Atlantique που έχουν τροποποιηθεί για την εκτέλεση αποστολών SIGINT και χρησιμοποιούνται από το 1972. Σημειώνεται ότι πέρα από τον τεχνολογικά προηγμένο εξοπλισμό αποστολής τους, τα νέα μη επανδρωμένα αναγνωριστικά αεροσκάφη, έχουν και ασύγκριτα καλύτερες επιδόσεις ύψους, αυτονομίας και ταχύτητας. Τα EuroHawk όπως και τα Global Hawk θα έχουν αυτονομία 30 περίπου ωρών και θα μπορούν να πετούν σε ύψη μεγαλύτερα των 20 χιλιομέτρων (65.000 ποδών) από την  επιφάνεια της θάλασσας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.