Αρχίζει πάλι η «μάχη» για την απόσυρση των B-52

Αρχίζει πάλι η «μάχη» για την απόσυρση των B-52

Ως ένας προγραμματισμένος αγώνας άρχισε και φέτος τα τέλη Φεβρουαρίου, η «μάχη» μεταξύ της Αμερικανικής αεροπορίας (USAF) και μελών του Κογκρέσου για το μέλλον του στόλου των βομβαρδιστικών B-52H Stratofortress. 

Συγκεκριμένα όπως κάθε έτος η Αμερικανική αεροπορία προσπαθεί να υλοποιήσει την απόφαση παροπλισμού ορισμένων από τα μεγαλύτερης ηλικίας B-52H και ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών στη Βόρεια Ντακότα, Byron Dorgan προσπαθεί να διατηρήσει σε ενέργεια τα άνω των 40 ετών ηλικίας αεροσκάφη. Ο λόγος είναι απλός: στην πολιτεία βρίσκεται η αεροπορική βάση Minot από ην οποία επιχειρούν B-52H. Στο πλαίσιο αυτό ο γερουσιαστής υπέβαλε ερώτημα στις 28 Φεβρουαρίου στον αναπληρωτή υπουργό άμυνας Gordon England, γιατί στον προϋπολογισμό του 2008 περιλαμβάνονται πιστώσεις αρκετές για να διασφαλίσουν την επιχειρησιακή αξιοποίηση μόλις 56 βομβαρδιστικών B-52. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο γερουσιαστής το 2006 κατάφερε την υπερψήφιση από το Κογκρέσο τροπολογίας που απαγορεύει στη USAF να μειώσει τον στόλο σε λιγότερα από 76 βομβαρδιστικά. Από την πλευρά της η USAF επιδιώκει με τη μείωση του στόλου, ο οποίος λόγω παλαιότητας έχει αυξημένο κόστος λειτουργίας και συντήρησης, να εξασφαλίσει κονδύλια που θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση του κόστους ανά μονάδα 350 εκατ. δολαρίων F-22, του F-35 και του προγράμματος του νέου βομβαρδιστικού σε δέκα περίπου χρόνια. Ο Dorgan επικαλείται τη δημιουργία «κενού» ισχύος στα βομβαρδιστικά από τη μείωση του στόλου, και υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επιχειρήσεων στο Ιράκ η USAF χρησιμοποίησε τουλάχιστον 80 B-52. Όμως και σε αυτό το επιχείρημα η Αεροπορία αντιτείνει ότι η δυνατότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου και αριθμού των προσβαλλόμενων στόχων θα αυξηθεί δραματικά με την εισαγωγή σε υπηρεσία της νέας βόμβας μικρής διαμέτρου «small diameter bomb». Σε κάθε περίπτωση η τύχη των B-52H θα αποφασισθεί τους επόμενους επτά μήνες καθώς θα οριστικοποιείται ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2008.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.