ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Παρθενική πτήση του πρώτου Eurofighter Typhoon εξαγωγής

Παρθενική πτήση του πρώτου Eurofighter Typhoon εξαγωγής

Το πρώτο Ευρωμαχητικό παραγωγής που θα εξαχθεί σε κράτος εκτός κοινοπραξίας πραγματοποίησε επιτυχώς την παρθενική του πτήση από τις εγκαταστάσεις της EADS Military Air Systems στο Manching της Γερμανίας στις 21 Μαρτίου 2007.

Το μονοθέσιο AS001, το πρώτο από τα 18 αεροσκάφη που θα παραδοθούν στην Αυστριακή Πολεμική Αεροπορία από την κοινοπραξία του Eurofighter (Alenia Aeronautica, BAE SYSTEMS, EADS CASA και EADS Germany), απογειώθηκε στις 11.15 τοπική ώρα με χειριστή τον δοκιμαστή Chris Worning. Κατά την πτήση το αεροσκάφος πραγματοποίησε σειρά ελέγχων και ελιγμών για πιστοποίηση της καλής λειτουργίας των συστημάτων του και προσγειώθηκε μετά από μία ώρα περίπου. Μετά την προσγείωση ο πιλότος σχολίασε: «Το αεροσκάφος ανταποκρίθηκε άψογα στους χειρισμούς όπως αναμενόταν. Η βιομηχανική κοινοπραξία κατασκευής αυτού του αεροσκάφους επόμενης γενεάς έχει ήδη προσφέρει αξεπέραστη μαχητική ικανότητα στις πολεμικές αεροπορίες των κρατών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία και τώρα η Αυστρία θα αρχίσει να συνειδητοποιεί τα οφέλη πολλαπλασιαστή ισχύος αυτού του παγκόσμιου κλάσεως οπλικού συστήματος που ήδη επιχειρεί στα τέσσερα έθνη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurofighter GmbH, Aloysius Rauen, σχολίασε: «Η πτήση του AS001, του πρώτου Αυστριακού Eurofighter Typhoon και του πρώτου αεροσκάφους εξαγωγής είναι ένα σημαντικό κομβικό σημείο στο πρόγραμμα. Αυτό το επίτευγμα είναι αποτέλεσμα επιτυχούς συνεργασίας όλων των συμμετεχουσών εταιρειών και προμηθευτών και καταδεικνύει τη δυνατότητα αυτού του διεθνούς συνεταιρισμού για παράδοση σε ξένους αγοραστές σύμφωνα με όσα προβλέπονται στη σύμβαση πώλησης».

Το AS001 είναι ένα αεροσκάφος σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Block 5, δηλαδή είναι αντιπροσωπευτικό αεροσκάφος με την τελική διαμόρφωση του πρώτου πακέτου παραγωγής (Tranche 1). Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης η Αυστρία θα παραλάβει συνολικά 18 αεροσκάφη. Οι παραδόσεις έχουν προγραμματισθεί να ολοκληρωθούν το έτος 2009. Επειδή η Αυστρία όσον αφορά στη διαδικασία αποδοχής υποστηρίζεται από το Γερμανικό Υπουργείο Αμύνης, τα Αυστριακά αεροσκάφη φέρουν προσωρινά Γερμανικά διακριτικά και αριθμούς νηολογίου πάνω από τα διακριτικά της Αυστριακής ΠΑ (98+40 αντί για 7L+WA). Το δεύτερο αεροσκάφος για την Αυστρία, το AS002, ολοκλήρωσε την κατασκευή του πριν λίγες ημέρες και τώρα περνά τους τελικούς τεχνικούς ελέγχους πριν τις δοκιμές κινητήρα και τη βαφή του στα χρώματα της Αυστριακής Αεροπορίας. Θα πετάξει για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2007. Τα αεροσκάφη AS003 ως και AS006 βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης της συναρμολόγησης ενώ τα κύρια συγκροτήματα των αεροσκαφών AS007 ως και AS018 κατασκευάζονται τώρα. Ο εξομοιωτής πτήσεως για την εκπαίδευση έχει εγκατασταθεί στο Zeltweg που είναι η βάση απ’ όπου θα επιχειρούν τα Αυστριακά Ευρωμαχητικά. Ήδη ο εξομοιωτής λειτουργεί για εκπαίδευση των ιπταμένων. Το εκπαιδευτικό αυτό βοήθημα αναβαθμίζεται όσον αφορά στο λογισμικό του ώστε να παρέχεται ευρύτερη δυνατότητα εκπαίδευσης των πληρωμάτων. Σύμφωνα με την Αμερικανική εταιρεία μελετών «Forecast International» το Eurofighter Typhoon είναι πρώτο στην αγορά των σύγχρονων μαχητικών με 638 αεροσκάφη υπό παραγγελία. Με βάση μια συμφωνία διακρατικής συνεργασίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σαουδικής Αραβίας, υπάρχει πρόθεση για αγορά 72 αεροσκαφών για τη Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας. Μέχρι σήμερα 116 αεροσκάφη παραγωγής έχουν παραδοθεί στις ΠΑ των κρατών μελών (Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ισπανίας και Ιταλίας). Ο στόλος των Eurofighter Typhoon αυτών των κρατών έχει συμπληρώσει πάνω από 16.300 ώρες πτήσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.