ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Καθυστερήσεις στην παραγωγή πιθανά ακυρώσουν τα 30 νέα τουρκικά F-16

Καθυστερήσεις στην παραγωγή πιθανά ακυρώσουν τα 30 νέα τουρκικά F-16

Η Τουρκία πιθανά να επανεξετάσει το πρόγραμμα προμηθείας 30 νέων F-16 Block 50 αξίας 1,65 δις δολαρίων καθώς το χρονοδιάγραμμα παραγωγής που έχει προταθεί από τη Lockheed Martin δεν ικανοποιεί τους επιχειρησιακούς της σχεδιασμούς.

Βασικό πρόβλημα αποτελεί η πρόβλεψη της Lockheed Martin οι παραδόσεις των νέων αεροσκαφών να αρχίσουν το 2014 ενώ η Τουρκία τις επιθυμεί πολύ νωρίτερα, τη διετία 2009-2010, δηλαδή παράλληλα με τις παραδόσεις των 30 ελληνικών F-16 Block 52+ Advanced. Σύμφωνα με Τούρκους επισήμους οι παραδόσεις των εν λόγω αεροσκαφών περί το 2014 στερούνται αξίας, καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό της γειτονικής χώρας, την ίδια περίοδο θα αρχίσουν οι παραδόσεις των αξίας 10,7 δις δολαρίων 100 F-35 Lighting II που η Τουρκία έχει επίσημα δεσμευτεί να προμηθευτεί. Πάντως προς το παρόν διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Lockheed Martin για την εύρεση λύσης. Παράλληλα Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τη δυσφορία τους για «σοβαρούς επιχειρησιακούς περιορισμούς» όπως τους αποκαλούν που επιβάλλει η Αμερικανική κυβέρνηση στη χρήση του αεροσκάφους. Από αμερικανικής πλευράς όμως η απάντηση είναι ότι πρόκειται για τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία και τους κανονισμούς εξαγωγών πολεμικών υλικών. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά μέσω FMS (Foreign Military Sales) των 30 μαχητικών F-16 Block 50 συνοδεύεται επίσης από την προμήθεια 42 αεροκινητήρων General Electric F-110-129, συστημάτων ραντάρ, προηγμένων συστημάτων αναγνώρισης φίλου ή εχθρού (IFF: identification friend-or-foe), συστημάτων αυτοπροστασίας AN/ALQ-178, ανταλλακτικών και υλικών επισκευής, βιβλιογραφίας, ανάπτυξης και ολοκλήρωσης λογισμικού και υπηρεσίες υποστήριξης, συντήρησης και εκπαίδευσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.