“Πράσινο Φως” για τις νέες επιχειρησιακές δυνατότητες του Eurofighter

“Πράσινο Φως” για τις νέες  επιχειρησιακές δυνατότητες του Eurofighter

Ο Γενικός Διευθυντής της NETMA Peter Worrall και ο Διευθύνων Σύμβουλος της κοινοπραξίας Eurofighter Aloysius Rauen υπέγραψαν σύμβαση για την επέκταση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Eurofighter πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στην πρώτη σειρά παραγωγής (Tranche 1) και βασίζονται στη Σύμβαση Κύριας Ανάπτυξης.

Η σύμβαση αυτή (που επίσημα ονομάζεται “Πρώτη Φάση Επεκτάσεως Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων του Eurofighter – First Batch of Enhancements for the Eurofighter”), που υπογράφηκε στις 29 Μαρτίου 2007, ανοίγει το δρόμο μεταξύ των κρατών-εταίρων (Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ισπανίας, Ιταλίας), εκπροσωπούμενων από τη NETMA (NATO Eurofighter and Tornado Management Agency), και της κοινοπραξίας Eurofighter (Alenia Aeronautica, BAE Systems, EADS CASA και EADS Germany) για την ενσωμάτωση νέων λειτουργιών που βασίζονται στις επιχειρησιακές ανάγκες των τεσσάρων Πολεμικών Αεροποριών. Σήμερα, παραδόθηκε από την EADS CASA στην Ισπανική Πολεμική Αεροπορία το SS011, το πρώτο αεροσκάφος με τις προδιαγραφές του Βlock 5, που αποτελεί το πλέον πρόσφατο και αντιπροσωπευτικό αεροσκάφος που έχει την τελική διαμόρφωση της πρώτης σειράς παραγωγής (Tranche 1). Ο Aloysius Rauen δήλωσε: “Η σύμβαση που υπεγράφη σήμερα καλύπτει τη λεγόμενη Πρώτη Φάση Επέκτασης των Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων που αφορά στη δεύτερη σειρά παραγωγής (Tranche 2) του Eurofighter Typhoon. Εστιάζεται κυρίως στις δυνατότητες εκτέλεσης αποστολών αέρος-εδάφους και σε βελτιώσεις που αφορούν στα συστήματα επικοινωνίας. Θα προωθήσει το Eurofighter Typhoon που είναι πρώτο μεταξύ των μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών / εναλλακτών ρόλων ακόμα μια μπροστά και θα επιβεβαιώσει την ηγετική θέση που κατέχει στην αγορά το οπλικό αυτό σύστημα με τις απαράμιλλες δυνατότητες. Οι νέες αυτές δυνατότητες του Eurofighter Typhoon γίνονται αποδεκτές με ενθουσιασμό από τις πολεμικές αεροπορίες των τεσσάρων κρατών – μελών της κοινοπραξίας καθώς θα τους δοθεί η δυνατότητα περαιτέρω διεύρυνσης των αποστολών που μπορούν να εκτελούν. Η βιομηχανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθεί στις προβλεπόμενες προδιαγραφές και στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και να προσφέρει στους αεροπόρους των εταίρων-κρατών τη δυνατότητα για εκμετάλλευση των κορυφαίων επιδόσεων του Εurofighter.”

Η Πρώτη Φάση Επεκτάσεως των Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων του αεροσκάφους θα συμπεριλάβει την ενσωμάτωση νέων όπλων, όπως το Paveway IV και το EGBU-16 (Enhanced Guided Bomb Unit) μαζί με το Laser Designator Pod (LDP) κατά τη δεύτερη σειρά παραγωγής αεροσκαφών (Tranche 2) για τις τέσσερις αεροπορίες. Οσον αφορά στη διασύνδεση πιλότου–αεροσκάφους (Human Machine Interface), θα γίνουν βελτιώσεις επιδόσεων που είναι απαραίτητες για λειτουργία συνεχούς εναλλαγής ρόλων (swing role), επιτρέποντας στον ιπτάμενο να συνεχίζει το βομβαρδισμό ενώ εμπλέκεται σε αερομαχία, με μείωση των ενεργειών που πρέπει αυτός να εκτελεί σε σύνθετα σενάρια αεροπορικού πολέμου. Η περαιτέρω επέκταση των επιδόσεων του MIDS (Multifunctional Information and Distribution System) θα συμβάλει αποτελεσματικά προς αυτή την κατεύθυνση.Η δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων όπως αυτή έχει διαμορφωθεί για την πρώτη σειρά παραγωγής (Tranche 1) καλύπτει ήδη αποστολές αέρος – εδάφους με χρήση βομβών Paveway II και κατευθυνομένων με λέιζερ βομβών GBU-10/16, συμβατικές βόμβες και χρήση πυροβόλου. Η Πολεμική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου (RAF) θα παραλάβει τον επόμενο χρόνο αεροσκάφη της πρώτης σειράς παραγωγής (Tranche 1) που θα μπορούν να φέρουν Pοd για κατάδειξη στόχου με λέιζερ (LDP). Mε τη νέα σύμβαση, θα δοθεί επίσης δυνατότητα για πλήρη ενσωμάτωση (ψηφιακή διασύνδεση) του νέου όπλου αέρος – αέρος IRIS-T, για το οποίο υπάρχει ιδιαίτερο συμβόλαιο αφού χρησιμοποιείται από τις πολεμικές αεροπορίες της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.Τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon της δεύτερης σειράς παραγωγής (Tranche 2) θα αποκτήσουν επιπρόσθετες επιχειρησιακές δυνατότητες σύμφωνα με την προβλεπόμενη Δεύτερη Φάση Επεκτάσεως Επιχειρησιακών Δυνατοτήτων. Η τετραεθνής κοινοπραξία Eurofighter σχεδιάζει να αρχίσει να επεξεργάζεται την αντίστοιχη πρόταση για τη Δεύτερη Φάση το δεύτερο εξάμηνο του 2007. ‘Εμφαση θα δοθεί κυρίως στην ενσωμάτωση νέων όπλων, που κατά πάσα πιθανότητα θα συμπεριλάβει και standoff weapons όπως τα Storm Shadow και Taurus.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.