ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η AgustaWestland νικητής του τουρκικού διαγωνισμού

Η AgustaWestland νικητής του τουρκικού διαγωνισμού

Την επιλογή του ελικοπτέρου A129 Mangusta International της AgustaWestland ως τελικού νικητή στο ύψους 2,7 δις δολαρίων πρόγραμμα προμήθειας 50 επιθετικών ελικοπτέρων (ATAK) ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός άμυνας Vecdi Gonul στις 30 Μαρτίου 2007.

Η ανακοίνωση έγινε μετά από τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής αμυντικής βιομηχανίας, που αποτελεί το κορυφαίο κυβερνητικό όργανο της γειτονικής χώρας σε θέματα αμυντικών προμηθειών. Στην επιτροπή μετείχαν μεταξύ άλλων αξιωματούχων, ο πρωθυπουργός της χώρας Recep Tayyip Erdogan, ο γραμματέας της γραμματείας αμυντικής βιομηχανίας (SSM) Murad Bayar, καθώς και ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Yasar Buyukanit. Όταν εισαχθεί σε τουρκική υπηρεσία το Mangusta πρόκειται να τυποποιηθεί ως T-129. Σύμφωνα με τον τρέχοντα προγραμματισμό οι παραδόσεις των 50 ελικοπτέρων θα λάβουν χώρα την τριετία 2011-2013. Σε βιομηχανικό επίπεδο η Tusas Aerospace Industries (TAI) θα αποτελέσει τον κύριο ανάδοχο του προγράμματος και θα κατασκευάσει από κοινού τα ελικόπτερα με την AgustaWestland, που θα εκτελέσει χρέη υποκατασκευαστή. Σύμφωνα με τον Gonul η καθοριστική παράμετρος για την επιλογή της AgustaWestland έναντι της νοτιοαφρικανικής Denel, που είχε προτείνει το CSH-2 Rooivalk, ήταν η μεγάλη διαφορά τιμής μεταξύ τους καθώς και ο όγκος του υποκατασκευαστικού έργου και των αρμοδιοτήτων που μεταβιβαζόταν προς την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Υπενθυμίζεται ότι το φιλόδοξο τουρκικό πρόγραμμα προμήθειας επιθετικών ελικοπτέρων, που αρχικά προέβλεπε την προμήθεια 150 ελικοπτέρων, βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 12 χρόνια και ότι σε πρώτη φάση είχε επιλεγεί το AH-1Z King Cobra της αμερικανικής Bell. Όμως οι συζητήσεις για την κατάρτιση της σχετικής σύμβασης κατέρρευσαν λόγω της τουρκικής επιμονής για αποδέσμευση των πηγαίων κωδίκων (source codes) των συστημάτων των ελικοπτέρων και της εξίσου επίμονης αμερικανικής άρνησης. Πάντως σύμφωνα με πηγές της SSM, δεν αποκλείεται στο μέλλον και η απευθείας προμήθεια μικρού αριθμού επιθετικών ελικοπτέρων αμερικανικής προέλευσης (AH-64 Apache ή AH-1Z King Cobra), που σύμφωνα με πληροφορίες αποτελούσαν και την πρώτη επιλογή των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, σε περίπτωση που το πρόγραμμα συμπαραγωγής του T-129 αντιμετωπίσει προβλήματα και καθυστερήσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.