ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μνημόνιο βιομηχανικής συνεργασίας Σουηδίας-Νορβηγίας για Gripen

Μνημόνιο βιομηχανικής συνεργασίας Σουηδίας-Νορβηγίας για Gripen

Οι υπουργοί άμυνας της Σουηδίας και της Νορβηγίας, υπέγραψαν στην πρωτεύουσα της Νορηγίας, Όσλο, μνημόνιο βιομηχανικής συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος παραγωγής του μαχητικού Gripen, καθώς και σε μελλοντικά προγράμματα ανάπτυξης νέων εκδόσεων του.

Σε ότι αφορά μάλιστα την ανάπτυξη νέων εκδόσεων του αεροσκάφους σε συνεργασία, η Gripen International έχει υπογράψει ήδη συμφωνία με τη νορβηγική βιομηχανία, το ύψος της οποίας ανέρχεται σε 25,1 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η συμφωνία βέβαια είναι ξεχωριστή, καθώς με την υπογραφή του συγκεκριμένου MoU οι Σουηδοί κατοχυρώνουν επίσημα την υποψηφιότητα του Gripen στον διαγωνισμό για την επιλογή του νέου μαχητικού προς αντικατάσταση των F-16A/B MLU της Νορβηγικής Αεροπορίας. Το ύψος του προγράμματος του νέου νορβηγικού μαχητικού υπολογίζεται σε 8 δις δολάρια και οι Σουηδοί έχουν επίσημα δηλώσει ότι δεν θα διστάσουν να προσφέρουν αντισταθμιστικά οφέλη 100%, εάν το Gripen επιλεγεί για την αντικατάσταση των νορβηγικών F-16. Δεδομένου ότι η Νορβηγία συμμετέχει στο πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35 Lightning II (JSF), ενώ παράλληλα έχει υπογράψει και αντίστοιχη συμφωνία βιομηχανικής συνεργασίας και με την κοινοπραξία Eurofighter, είναι φανερό ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο βιομηχανικό έργο που θα αποσπάσει, αλλά και τον βαθμό μεταφοράς τεχνογνωσίας και αυτονομίας στην αξιοποίηση των αεροσκαφών που θα αποκτήσει, αλλά και σε ότι αφορά θέματα απρόσκοπτης πιστοποίησης νέων όπλων πάνω στο νέο της μαχητικό. Η επιλογή του νέου νορβηγικού μαχητικού αναμένεται να γίνει μέσα στο 2008, ενώ με βάση το νορβηγικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, τα πρώτα αεροσκάφη θα πρέπει να παραδούν μέσα στο 2015.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.