ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Την ένταξη στο νέο ΕΜΠΑΕ 77 νέων μαχητικών ζητά το ΓΕΑ

Την ένταξη στο νέο ΕΜΠΑΕ 77 νέων μαχητικών ζητά το ΓΕΑ

Την πολύ έντονη αντίδραση των εκπροσώπων του ΓΕΕΘΑ, του ΓΕΣ και του ΓΕΝ προκάλεσε το έγγραφο που έστειλε το ΓΕΑ/Δ2  ζητώντας την ένταξη -ως υψηλή προτεραιότητα- στο νέο, υπό κατάρτιση, ύψους 11,28 δις ευρώ Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού (ΕΜΠΑΕ) 2006-2010 του συνόλου της απαίτησης της Πολεμικής Αεροπορίας για 77 νέα μαχητικά αεροσκάφη (60 νέα συν 17 αεροσκάφη για αναπλήρωση απωλειών), συνολικού ύψους αναγκαιούντων πιστώσεων 5,5 δις ευρώ. 

Εξ αυτών τα 2,2 δις ευρώ αφορούν στην ήδη αποφασισθείσα, από τον περασμένο Ιούλιο, αγορά των 30 με επιπλέον 10 ως δικαίωμα προαίρεσης (option) F-16 Block 52+. Ο λόγος της έντονης αντίδρασης ήταν ότι για το υπόλοιπο ποσό (3,3 δις ευρώ) το ΓΕΑ πρότεινε τον επιμερισμό του ποσού και στους τέσσερις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ), με βάση τα ισχύοντα ποσοστά που λαμβάνει κάθε επιτελείο επί του συνόλου του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος. Μάλιστα ενώπιον της έντονης αντίδρασης των εκπροσώπων των Κλάδων, ο εκπρόσωπος του ΓΕΑ πρότεινε να αναλάβει η Πολεμική Αεροπορία και τα βάρη που αντιστοιχούν στο ποσοστό του ΓΕΕΘΑ. Είναι φυσικό ότι, εάν τελικά υλοποιηθεί η πρόταση, θα μειωθεί σημαντικά το ποσοστό που αναλογεί στους κλάδους υπόλοιπους τρεις Κλάδους, όπως αυτό είχε συμφωνηθεί στην αρχική φάση κατανομής.

Οι εξελίξεις αυτές συνδέονται με την έντονη παρασκηνιακή μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από το ζήτημα της προμήθειας από την Ελλάδα του ευρω-μαχητικού EF-2000 Eurofighter (Typhoon). Στις 14 Φεβρουαρίου είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Γερμανία, με σκοπό τη συνάντησή του με την ομόλογό του Άγκελα Μέρκελ. Οι προσπάθειες της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας που κατασκευάζει το Eurofighter και κυρίως της γερμανικής κυβέρνησης, που έχει την ευθύνη εμπορικής προώθησής του στην Ελλάδα, έχουν εστιαστεί στην ικανοποίηση σειράς πολιτικού χαρακτήρα αιτημάτων της ελληνικής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να επιτύχουν την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με κυβερνητικούς και βιομηχανικούς κύκλους, τα σημεία στα οποία εστιάζονται οι προσπάθειες είναι: 

-Πρώτον, στην επέκταση κατά ένα έτος του περιθωρίου προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στο δημόσιο χρέος. Αυτό θα επέτρεπε στην κυβέρνηση Καραμανλή να αποφύγει έκτακτα φορολογικά μέτρα που θα αποδομούσαν το κυβερνητικό επιχείρημα περί «ήπιας προσαρμογής» (και το 2007). 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-Δεύτερον, στην απόσπαση απόφασης της Ε.Ε. που θα επιτρέπει την εγγραφή των χρεών που αφορούν σε εξοπλιστικές δαπάνες κατά το χρόνο της παράδοσης του υλικού, και όχι αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων. Η λύση αυτή αναμένεται να προωθηθεί, καθώς αποτελεί τη «μέση γραμμή» μεταξύ της άμεσης εγγραφής και της γαλλικής επιθυμίας για μη υπολογισμό των εξοπλιστικών δαπανών στο εξωτερικό χρέος. Στο εσωτερικό ελληνικό πολιτικό σκηνικό τέτοια απόφαση αναμένεται να συγκεντρώσει τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν υπολόγιζε αυτές τις δαπάνες στο εξωτερικό χρέος, με την κυβέρνηση να αντιτείνει ότι την εν λόγω τακτική την εφαρμόζει μόνο μετά την επίσημη νομιμοποίησή της. Ταυτόχρονα, στην εξασφάλιση των όρων για τη μακροπρόθεσμη αποπληρωμή του κόστους της προμήθειας, μέσω της εξασφάλισης πιστώσεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.