ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Δικαίωση της «Σ» για τους S-300 PMU1

Eπιβεβαιώθηκε απόλυτα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η αποκάλυψη της «Σ» στο προηγούμενο τεύχος για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-300PMU-1. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στρατιωτικού συντάκτη, ο διευθυντής Ενημέρωσης του ΥΠΕΘΑ, πλοίαρχος Στέφανος Γκίκας, δήλωσε ότι «το θέμα υφίσταται, αλλά θα λυθεί εντός των προσεχών εβδομάδων έως μηνών».

Παρά το γεγονός ότι δεν θέλησε, για ευνόητους λόγους, να αναφερθεί στα ζητήματα υποστήριξης, συντήρησης, λειτουργικότητας και διαθεσιμότητας των συστημάτων (και, κατά την άποψη μας, πολύ καλά έκανε), η επιβεβαίωση και μόνο του προβλήματος ιδιοκτησίας, αποτελεί και έμμεση επιβεβαίωση των προβλημάτων υποστήριξης και συντήρησης των συστημάτων και, λόγω αυτών, της μη ικανοποιητικής διαθεσιμότητάς τους. Ελπίζουμε ότι η επίσημη αποδοχή από το ΥΠΕΘΑ της εκκρεμότητας του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των S-300 θα σημάνει επίσης και την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών. Εξάλλου, αυτή καθαυτή η διαδικασία δεν ενέχει πρόσθετο οικονομικό κόστος για την ελληνική πλευρά, αφού, ως γνωστόν, μέσω ειδικών αλληλόχρεων λογαριασμών και παραχωρήσεων υλικού στην Κυπριακή Δημοκρατία (Zuzana, TOR-M1, κ.α.), το ζήτημα της αποζημίωσης της Κύπρου για τη μεταβίβαση του υλικού έχει διευθετηθεί. Το ίδιο επείγουσα είναι και η υπογραφή σύμβασης για την ολοκληρωμένη υποστήριξη (FOS: Follow-On-Support) του συστήματος ώστε να επιλυθούν τα όποια προβλήματα, να μεγιστοποιηθεί η επιχειρησιακή του απόδοση, κι έτσι να καταστεί στην πλήρη διάστασή του στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν έγινε δυνατή η εγκατάσταση των συστημάτων στην Κύπρο αλλά στην Κρήτη!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.