ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Έναρξη πτητικών δοκιμών ιρανικής έκδοσης του μαχητικού F-5E Tiger II

Έναρξη πτητικών δοκιμών ιρανικής έκδοσης του μαχητικού F-5E Tiger II

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2007 η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε στιγμιότυπα από την απογείωση δύο μαχητικών αεροσκαφών από αεροπορική βάση της ισλαμικής ιρανικής αεροπορίας, λίγο έξω από την πρωτεύουσα της χώρας, Τεχεράνη.

Τα δύο αεροσκάφη ήταν, αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο, πανομοιότυπα με το F-5E Tiger II, με μόνη εξαίρεση την αντικατάσταση του κάθετου σταθερού στο ουραίου τμήμα, από διπλά, κεκλιμένα πτερύγια. Η πτέρυγα φαίνεται επίσης διαφοροποιημένη, ενώ μία δεύτερη πιο προσεκτική ματιά στις φωτογραφίες του ιρανικού πρακτορείου ISNA, αποκαλύπτει ότι διαφορές υπήρχαν και μεταξύ των δύο αεροσκαφών που εμφανίστηκαν στις εισαγωγές των αεραγωγών των κινητήρων! Τα ιρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης έκαναν λόγο για νέο μαχητικό που προέρχεται από το F-5 αλλά είναι σημαντικά ικανότερο, ενώ αναφέρθηκε ακόμη ότι το «νέο ιρανικό μαχητικό» είναι «ισχυρότερο» ακόμα και από το αμερικανικό F-18! Αυτό που φαίνεται καθαρά είναι ότι το μαχητικό «Saegheh» (αστραπή) αποτελεί κατά βάση αντίγραφο του F-5E, ενώ είναι δεδομένο ότι τα τελευταία 20 χρόνια λόγω έλλειψης ανταλλακτικών για τα μαχητικά των τύπων F-5, F-14 και F-4 που είχαν παραλειφθεί στη δεκαετία του ’70 και πριν από την ανατροπή του Σάχη το 1979, από την ισλαμική επανάσταση του Χομεϊνί, οι Ιρανοί για να καλύψουν τις πιεστικές ανάγκες της αεροπορίας τους, άρχισαν να αντιγράφουν και να κατασκευάζουν τμήματα των μαχητικών αυτών. Το παρατεταμένο αμερικανικό εμπάργκο οδήγησε επίσης σε σημαντική ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η οποία σήμερα κατασκευάζει άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυραύλους και τορπίλες αυτόνομα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.