Καταργεί τα όπλα διασποράς η ολλανδική Αεροπορία

Καταργεί τα όπλα διασποράς η ολλανδική Αεροπορία

Η ολλανδική Αεροπορία αποφάσισε να καταργήσει και να αποσύρει όλα τα όπλα διασποράς υποπυρομαχικών που…

Η ολλανδική Αεροπορία αποφάσισε να καταργήσει και να αποσύρει όλα τα όπλα διασποράς υποπυρομαχικών που έχει στο οπλοστάσιό της. Πρόκειται για τους διανομείς CBU-87 (cluster bomb unit) που φέρουν τα αεροσκάφη F-16.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του στην Κάτω Βουλή της χώρας, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Έϊμερτ βαν Μίντελκουπ ανακοίνωσε την απόφαση αυτή τονίζοντας ότι οι βόμβες διασποράς είναι υπεύθυνες για απαράδεκτα μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών.

Η υπουργική απόφαση ωστόσο είναι σύμφωνη με διεθνείς συμφωνίες για την απαγόρευση βομβών διασποράς με περισσότερα από 10 υποπυρομαχικά. Άμεση συνέπεια της απόφασης αυτής θα είναι η δρομολόγηση προς καταστροφή του αποθέματος βομβών CBU-87 της ολλανδικής Αεροπορίας.

Αξίζει να σημειωθεί όμως ένα άλλο αντίστοιχο όπλο, ο πύραυλος M261 που φέρουν τα επιθετικά ελικόπτερα Apache του ολλανδικού Στρατού θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται. Οι πύραυλοι αυτοί περιέχουν μόνο 9 υποπυρομαχικά καθιστώντας τον τόσο επικίνδυνο όσο οποιαδήποτε μη εκραγείσα βόμβα.

Η απόφαση αυτή συνάντησε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, που υποστήριξε ότι αποτελεί κόλαφο στην δεδηλωμένη πρόθεση της Ολλανδίας να καταργήσει την χρήση όλων των όπλων διασποράς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.