ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Διαξιφισμός Γαλλίας-Γερμανίας για την πώληση Tiger στη Λιβύη

Διαξιφισμός Γαλλίας-Γερμανίας για την πώληση Tiger στη Λιβύη

Το Βερολίνο έχει εκφράσει την δυσαρέσκειά του με την πρόσφατη συμφωνία πώλησης…

Διαξιφισμός Γαλλίας-Γερμανίας για την πώληση Tiger στη Λιβύη

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Βερολίνο έχει εκφράσει την δυσαρέσκειά του με την πρόσφατη συμφωνία πώλησης όπλων της Γαλλίας στην Λιβύη και συγκεκριμένα με την πρόθεση του Γάλλου πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί να πωλήσει 12 Επιθετικά ελικόπτερα Tiger (Tigre) στην χώρα αυτή παρά τις αντιδράσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκέλα Μέρκελ. Η παραπάνω διαφωνία βέβαια δεν είναι η πρώτη μεταξύ των δυο ηγετών.

Όπως είναι γνωστό, τα εν λόγω ελικόπτερα κατασκευάζονται από την Εurocopter, η οποία αποτελεί κοινοπραξία γαλλικών και γερμανικών συμφερόντων, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί την πώληση όπλων στο δικτατορικό καθεστώς Καντάφι και ήδη έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις σε διμερείς επαφές. Ωστόσο ο πρόεδρος Σαρκοζί φαίνεται αποφασισμένος να αγνοήσει πανηγυρικά τις επιφυλάξεις αυτές.

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει βέτο. Με βάση συμφωνία που είχε υπογραφτεί το 1972 μεταξύ των τότε υπουργών Άμυναςτων δυο χωρών Helmut Schmidt και Michel Debre, οι δυο εταίροι δεν μπορούν να παρεμποδίσουν την πώληση κοινά ανεπτυγμένων οπλικών συστημάτων σε τρίτες χώρες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο σε «εξαιρετικές περιπτώσεις».

Πάντως, αν η καγκελάριος Μέρκελ αποφασίσει να βασιστεί σε αυτήν την πρόβλεψη της τότε συμφωνίας, θα οδηγούσε τις διμερείς σχέσεις με την Γαλλία σε οριακό σημείο. Παρόμοιες αντιδράσεις εκφράστηκαν πάντως και από άλλα μέλη της ΕΕ, μετά την ανακοίνωση υπογραφής μιας σειράς συμφωνιών μεταξύ Γαλλίας-Λιβύης στον αμυντικό και ενεργειακό τομέα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.