Έκδοση αεροναρκοπολέμου του EH-101

Έκδοση αεροναρκοπολέμου του EH-101

Το κατασκευής AgustaWestland EH101 είναι σήμερα το ικανότερο ελικόπτερο της κλάσης του, ικανό να διεξαγάγει επιχειρήσεις ναρκοπολέμου από αέρος έστω και με έναν κινητήρα σε ενέργεια, με μακρά διάρκεια παραμονής σε αποστολή, και δυνατότητα ρυμούλκησης όλων των παρόντων αλλά και μελλοντικών συστημάτων αεροναρκοπολέμου (AMCM: airborne mine counter measures).

Με περισσότερους από 300 τύπους ναρκών δυνάμενους να ποντισθούν από αεροσκάφη, ελικόπτερα, πλοία επιφανείας και υποβρύχια η ναρκική απειλή είναι έντονη όσο ποτέ. Για την αντιμετώπιση της η AgustaWestland ανέπτυξε ένα συσκευασμένο σε παλέτα σύστημα αεροναρκοπολέμου για το ελικόπτερο EH101. Το σύστημα περιλαμβάνει τον σταθμό εργασίας του χειριστή, το συγκρότημα ρυμούλκησης, το σύστημα καθέλκυσης και ανέλκυσης, το υποβρύχιο όχημα, και όλα τα αναγκαία υποσυστήματα. Οι διαστάσεις του επιτρέπουν την άνετη εγκατάσταση στον διαστάσεων 6,5 x 2,49 x 1,83 μέτρων θάλαμο μεταφοράς του EH101, αφήνοντας ελεύθερο χώρο για την τοποθέτηση επιπλέον καθισμάτων και άλλου εξοπλισμού. Εξωτερικά οι μόνες μετατροπές που απαιτούνται είναι η τοποθέτηση τηλεοπτικής κάμερας οπίσθιας θέας έτσι ώστε ο κυβερνήτης να έχει εικόνα της ρυμούλκησης ή ειδικών καθρεπτών, και οδηγών για το συρματόσχοινο ρυμούλκησης. Η ύπαρξη της οπίσθιας θύρας-ράμπας  στο EH101 επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια κατά τη ρυμούλκηση, καθώς και την εύκολη καθέλκυση και ανέλκυση του υποβρυχίου οχήματος στον θάλαμο μεταφοράς του ελικοπτέρου. Η δυνατότητα μεταφοράς του υποβρυχίου οχήματος εντός του θαλάμου επιτρέπει την ανάπτυξη του EH101 στην περιοχή ενδιαφέροντος με τη μέγιστη ταχύτητα πλεύσης των 150 κόμβων. Σε μία απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από τη βάση του, το EH101 είναι ικανό να εκτελέσει ρυμούλκηση του υποβρυχίου οχήματος επί 2,5 ώρες, και σε περίπτωση βλάβης του ενός κινητήρα του να ανασύρει το συρόμενο υποβρύχιο όχημα και να επιστρέψει χωρίς προβλήματα. Επιπρόσθετα καθώς το AMCM σύστημα είναι συσκευασμένο σε παλέτα είναι δυνατή η ταχεία εκφόρτωση της και χρησιμοποίηση του ελικοπτέρου για άλλες αποστολές (μεταφορά προσωπικού και εφοδίων, έρευνα και διάσωση, ναυτικής επιτήρησης, κ.λ.π). Ως γνωστόν το EH101 βρίσκεται σε υπηρεσία με τα ναυτικά της Βρετανίας (Royal Navy), Ιταλίας και Ιαπωνίας (Japanese Maritime Self Defence Force). Μάλιστα ο τελευταίος χρήστης θα υιοθετήσει τη διαμόρφωση AMCM στο εγγύς μέλλον.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.