ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Διπλή ευρωπαϊκή αγορά στα μαχητικά-Η Lockheed Martin προσφέρει, τώρα, F-16E/F και συμμετοχή στο F-35

Διπλή ευρωπαϊκή αγορά στα μαχητικά-Η Lockheed Martin προσφέρει, τώρα, F-16E/F και συμμετοχή στο F-35

Το ενδεχόμενο διπλής προμήθειας μέχρι και 60 μαχητικών αεροσκαφών EF-2000 Typhoon και Rafale F.3, προκειμένου να ικανοποιηθούν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαντάζει σήμερα πιο πιθανό παρά ποτέ.

Το ενδεχόμενο διπλής προμήθειας μέχρι και 60 μαχητικών αεροσκαφών EF-2000 Typhoon και Rafale F.3, προκειμένου να ικανοποιηθούν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαντάζει σήμερα πιο πιθανό παρά ποτέ.

Κυβερνητικές ανώτατες πηγές επέμεναν ότι το γαλλικό «πακέτο» έχει κλείσει και αφορά 3+3 FRΕMM/FREDA και «τουλάχιστον 20 αεροσκάφη Rafale» τα οποία θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000EGM/BGM, χωρίς να αναιρείται η προηγούμενη απόφαση για προμήθεια του μαχητικού αεροσκάφους EF-2000 Typhoon! Οι ίδιες πηγές επέμεναν ότι η ανακοίνωση ήταν προ των πυλών.

 

Προφανώς υπό την πίεση αυτών των εξελίξεων η αμερικανική Lockheed Martin οδηγήθηκε στο να ανακοινώσει χθες περίπου στις 22:00 ώρα Ελλάδος σε Έλληνες δημοσιογράφους που επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις της στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, δια στόματος Bill McHenry, «vice-president for F-16 business development», ότι τα F-16E/F Block 60 που αναπτύχθηκαν ειδικά για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι «διαθέσιμα για την Ελλάδα.».

Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά αναίρεσαν προηγούμενη θέση τους, ότι για την Πολεμική Αεροπορία είναι διαθέσιμο μόνο το F-16C/D Block 52+ Advanced, ενώ ταυτοχρόνως προχώρησαν σε μια ακόμα πιο εντυπωσιακή δήλωση δια των George Standridge, «Vice President of F-35 Business Development» και John Smith, «Senior Manager, F-35 Program communications».

Συγκεκριμένα για πρώτη φορά ανακοίνωσαν ότι «θα υπάρξει και αυξημένη σημαντική βιομηχανική συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35 Lightning II και για όποιον νέο αγοραστή του αεροσκάφους, πλέον των εννέα που συμμετέχουν στην βιομηχανική ανάπτυξη και παραγωγή του αεροσκάφους.

Η θέση αυτή αναιρεί επίσης ολοκληρωτικά την μέχρι πρότινος θέση της εταιρείας περί «αποκλεισμού οποιουδήποτε μελλοντικού πελάτη από βιομηχανική συμμετοχή σε περίπτωση που δεν συμμετείχε εξαρχής στο πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού». Ο ίδιος ο John Smith, χαρακτήρισε τη μέχρι τώρα θέση της εταιρείας στο θέμα αυτό ως «κακή παρανόηση» (Η ακριβής λέξη που χρησιμοποίησε ήταν “Bad misconception”).

 

Σε ό,τι αφορά τη γαλλική πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γάλλοι επιμένουν για την απόσυρση των μη αναβαθμισμένων Mirage 2000 και για έναν ακόμα λόγο και αυτός δεν είναι άλλος από την προσφορά τους από κοινού με τα 60 Mirage 2000-9 που όπως είχαμε αναφέρει σχετικά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αξιολογούν ως προς την απόσυρσή τους και αντικατάστασή τους με ισάριθμα μαχητικά Rafale.

Τα αεροσκάφη αυτά στην συνέχεια και αφού περάσουν ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (τα ελληνικά) ώστε να έρθουν σε κοινό επίπεδο από πλευράς συστημάτων, θα προσφερθούν στο Πακιστάν, το οποίο διαθέτει μεγάλο αριθμό Mirage III/50 τα οποία δεν μπορεί να αναβαθμίσει άμεσα, ενώ από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να προμηθευθεί μαχητικά F-16 στους αριθμούς που επιθυμεί. Φυσικά στην παρούσα φάση τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι από την πλευρά της κοινοπραξίας του Eurofighter δεν εκφράζεται πλέον καμία ανησυχία για την επιλογή του αεροσκάφους ακόμα και σε περίπτωση που ευοδωθεί η πρόταση Σαρκοζί και επιλεγεί και το Rafale.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι εκτίμηση έγκυρων παρατηρητών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ότι σε περίπτωση που έχουμε διπλή αγορά ευρωπαϊκού αεροσκάφους τίθεται σε κίνδυνο ακόμα και η προμήθεια του F-35 μεταξύ των ετών 2014-2016, δεδομένου ότι εκείνη ακριβώς την χρονική περίοδο θα έχει εισέλθει και θα έχει μπει σε υπηρεσία το stealth UCAV nEUROn παραγωγής κοινοπραξίας ευρωπαϊκών εταιρειών με επικεφαλείς τις Dassault και EADS το οποίο με κλάσμα του κόστους απόκτησης του F-35 θα προσδώσει αδιανόητες μέχρι σήμερα ικανότητες βαθιάς διείσδυσης και κρούσης.

 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι όπως έχει ήδη αποκαλύψει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, στο ΔΕΣΕΣ 2006-2020 περιλαμβάνεται συνολικά η προμήθεια 150 UCAV και η Ελλάδα συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό μέσω της ΕΑΒ στο πρόγραμμα ανάπτυξης του nEUROn.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.