Σε κατάσταση 24ωρης ετοιμότητας θέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείας τα στρατηγικά βομβαρδιστικά τους Β-52, για πρώτη φορά από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Βασική αιτίααναφέρουν, η κλιμάκωση της έντασης σε διάφορα μέρη του πλανήτη και κυρίως στην Κορεατική Χερσόνησο (διαβάστε εδώ το θέμα που ανέδειξε πρώτο στην Ελλάδα το pronews.gr).

Η κίνηση όμως δεν έμεινε απαρατήρητη και αναπάντητη από την Ρωσία: Τέθηκαν σε επιφυλακή οι στρατηγικής τριάδα της: Χερσαίες βάσεις, υποβρύχια, στρατηγικά αεροσκάφη.

“Συνολικά 1500 πυρηνικές κεφαλές μπορούν να μεταφερθούν στο πρώτο κύμα”, σύμφωνα με ανακοινώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Αμυνας.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η Ρωσία δεν εμπιστεύεται τις ΗΠΑ ότι η ετοιμότητα αφορά μόνο τα τεκταινόμενα στην Κορεατική Χερσόνησο.

O προσωπάρχης της USAF, David Goldfein δήλωσε σχετικά ότι «πρόκειται για ένα επιπλέον βήμα προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν ζούμε πλέον σε ένα διπολικό κόσμο, στον οποίο υπάρχουμε εμείς από τη μία και η Σοβιετική Ένωση από την άλλη», πρόσθεσε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διεξάγονται ήδη εργασίες στη βάση Barksdale, στην πολιτεία της Λουιζιάνα, οι οποίες περιλαμβάνουν και τη δημιουργία δωματίων στα οποία θα μπορούν να διαμένουν μέχρι και 100 μέλη πληρωμάτων των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

Σημειώνεται ότι τα B-52 κατασκευάστηκαν πριν από σχεδόν 60 χρόνια (το τελευταίο βγήκε από τη γραμμή το 1962) και είναι το παλαιότερο πολεμικό αεροσκάφος που παραμένει επιχειρησιακά ικανό. Έχει βεληνεκές 14.000 χιλιομέτρων και τη δυνατότητα να μεταφέρει όπλα συνολικού βάρους 32 τόνων -ανάμεσά τους και πυρηνικών κεφαλών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου USS Ronald Reagan (CVN 76) πλέει πολύ κοντά στα βορειοκορεατικά χωρικά ύδατα, συνοδευόμενο από Μοίρα πολεμκών σκαφών της Νότιας Κορέας, εκτός φυσικά από τα πολεμικά πλοία και το υποβρύχιο που αποελούν την Ομάδα Μάχης του αεροπλανοφόρου.