ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Η πρώτη επιχειρησιακή χρήση του νέου αντιαρματικού πύραυλου Brimstone

Η πρώτη επιχειρησιακή χρήση του νέου αντιαρματικού πύραυλου Brimstone

H Βασιλική Αεροπορία πραγματοποίησε την πρώτη επιχειρησιακή έξοδο αεροσκάφους κρούσης με το νέο αναβαθμισμένο…

H Βασιλική Αεροπορία πραγματοποίησε την πρώτη επιχειρησιακή έξοδο αεροσκάφους κρούσης με το νέο αναβαθμισμένο αντιαρματικό πύραυλο Brimstone της MBDA.

Οι πύραυλοι φέρονται από τα αεροσκάφη Panavia Tornado GR4 της 9ης Μοίρας στην αεροπορική βάση Al Udeid στο Κατάρ, και έχουν αναβαθμιστεί με νέα κεφαλή αναζήτησης διπλής λειτουργίας (DMS) που προσφέρει καθοδήγηση μέσω ακτίνας λέιζερ αντί για τον αρχικό αισθητήρα ραντάρ χιλιοστομετρικού κύματος.

Οι σχετικές εργασίες ολοκλήρωσης διεξήχθησαν με βάση μια κατεπείγουσα επιχειρησιακή απαίτηση για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων των βρετανικών και συμμαχικών δυνάμεων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Οι νέοι πύραυλοι αναμένεται να εξοπλίσουν και τα αεροσκάφη του ίδιου τύπου που εδρεύουν στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ στο Αφγανιστάν στις αρχές Απριλίου, αντικαθιστώντας επιτέλους την αποστολή του Βασιλικού Ναυτικού αποτελούμενη από αεροσκάφη Harrier GR9/9A.

Παράλληλα δε με το νέο σύστημα ακριβούς πλοήγησης, το αναλογικά μικρό βάρος εκτόξευσης (50 κιλά) του όπλου, προσφέρει μια εναλλακτική λύση ιδανική για τον περιορισμό παράπλευρων απωλειών στις μάχες κατά των Ταλιμπάν.

Αξίζει να σημειωθεί δε ότι το Tornado GR4 πρόκειται να παραλάβει σύντομα και τις νέες κατευθυνόμενες βόμβες Paveway των 226 κιλών της Raytheon με διπλή καθοδήγηση λέιζερ/GPS, που ήδη χρησιμοποιείται από τα βρετανικά Harriers στο Αφγανιστάν.

Ο πύραυλος Brimstone αποτελεί σχεδίαση βασισμένη στον AGM-114 Hellfire της Lockheed Martin που όμως είναι σχεδιασμένος μόνο για χρήση από ελικόπτερα.

Ο Brimstone αναπτύχθηκε για χρήση από γρήγορα μαχητικά αεροσκάφη στο πλαίσιο της απαίτησης του αντιαρματικού προγράμματος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Το πρόγραμμα αυτό ήταν συνολικής αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος αναβάθμισης στο επίπεδο DMS.

Σημειώνεται ότι ο βασικός πύραυλος Brimstone μπήκε σε υπηρεσία με τα GR4 της Βασιλικής Αεροπορίας το 2007. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί και με το σύνολο των εν ενεργεία αεροσκαφών Harrier αλλά και στα νέα Eurofighter Typhoon.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.