ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

H Boeing προωθεί δυναμικά το Super Hornet σε Δανία, Ινδία

H Boeing προωθεί δυναμικά το Super Hornet σε Δανία, Ινδία

Η αμερικανική Boeing φαίνεται ότι εντείνει την εκστρατεία προώθησης του μαχητικού της αεροσκάφους F/A-18E/F Super…

Η αμερικανική Boeing φαίνεται ότι εντείνει την εκστρατεία προώθησης του μαχητικού της αεροσκάφους F/A-18E/F Super Hornet στην Δανία καθώς δυο μαχητικά του τύπου από το αμερικανικό Ναυτικό θα μετασταθμεύσουν στην Κοπεγχάγη στις αρχές Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, ένα ζευγάρι διθέσιων μαχητικών F/A-18F είναι προγραμματισμένο να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης στις 3 Φεβρουαρίου όπου τα πληρώματα θα περάσουν το βράδυ στο πλαίσιο της διαδρομής τους προς την Ινδία, όπου θα συμμετάσχουν στην διεθνή έκθεση Aero India 2009 στην Μπαγκαλόρη.

Η παρουσία τους θα υπογραμμίσει την εκστρατεία προώθησης του μαχητικού στην Δανία, στο πλαίσιο της οποίας ο πρόεδρος της Boeing Integrated Defense Systems Jim Albaugh έχει επισκεφθεί επανηλλειμμένα την χώρα αυτή.

Σύμφωνα με τον Τομ Μπελ, εκπρόσωπο της Boeing Military Aircraft, «Η Δανία είναι μια ιδιαίτερη περιοχή ενδιαφέροντος για τις αρχές του έτους. Θέλουμε να βοηθήσουμε του Δανούς αρμόδιους να κατανοήσουν ότι το Super Hornet αντιπροσωπεύει μια φανταστική ευκαιρία για κεφαλαιοποίηση.»Επιπλέον, τόνισε ότι μια επιτροπή άμυνας αναμένεται να καταρτίσει πόρισμα στα τέλη Μαρτίου, βάσει του οποίου θα καθορίζεται το εξοπλιστικό πλαίσιο της Δανίας για τα επόμενα πέντε έτη, και ενώ δεν αναμένεται να συνιστά το Χ ή το Ψ μαχητικό, θα μπορούσε να καθορίζει με σαφήνεια τις δυνατότητες που θα έπρεπε να έχει ένα νέο μαχητικό.

Ξεχωριστά από αυτό, η Διοίκηση Άμυνας της Δανίας αξιολογεί τις πιθανές εναλλακτικές για ένα νέας γενιάς μαχητικό και το Super Hornet προστέθηκε μόλις πέρυσι στην σχετική λίστα μαζί με τα F-35 Joint Strike Fighter της επίσης αμερικανικής Lockheed Martin και το Gripen NG της σουηδικής Saab.

Η διαδικασία αυτή σύμφωνα με τον Μπελ είναι πιθανό να ολοκληρωθεί εντός του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους και να καταλήξει σε σύσταση επιθυμητού τύπου μέχρι τα τέλη του έτους.

Παρά την καθυστερημένη είσοδο της Boeing στην διαδικασία, ο Μπελ εκτιμά ότι «είναι πάγια αντίληψή μας ότι αυτός ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός και δίκαιος και ότι η κυβέρνηση της Δανίας καθώς και το υπουργείο Άμυνας της χώρας θα πάρουν την απόφασή τους βασισμένοι σε πραγματικά δεδομένα.»

Μάλιστα, τόνισε ότι αρκετοί Δανοί πιλότοι πέταξαν με διθέσια Super Hornet Block II στη ναυτική βάση NAS Oceana στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ πέρυσι τον Οκτώβρη στο πλαίσιο της αξιολόγησης των ικανοτήτων πολλαπλού ρόλου του τύπου.

Οι αντίστοιχες επιτροπές σε Ολλανδία και Νορβηγία αποφάσισαν πρόσφατα να συστήσουν την απόρριψη της προσφοράς της Saab για το Gripen NG υπέρ της προσήλωσής τους στο πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής του JSF.

Παρομοίως και η Δανίας συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό και συγκεκριμένα στην φάση ανάπτυξης και επίδειξης συστημάτων, ενώ έχει δεδηλωμένη πρόθεση για την προμήθεια 48 αεροσκαφών μεταξύ 2016 και 2021 για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων της F-16A/B.

Από την άλλη πλευρά, η Ινδία που αποτελεί και τον προορισμό των δυο Super Hornet έχει ήδη ενημερώσει την Boeing ότι θα συζητήσει την λεπτομερή προσφορά της για τον διαγωνισμό της για 126 νέα μαχητικά αεροσκάφη, στο πλαίσιο της Aero India το διάστημα μεταξύ 10-15 Φεβρουαρίου.

Στον ίδιο διαγωνισμό συμμετέχουν όλα σχεδόν τα διαθέσιμα μαχητικά της διεθνούς αγοράς, το έτερο αμερικανικό F-16, το Gripen, το Rafale, το Eurofighter Typhoon αλλά και το ΜiG-35.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ινδού αρχηγού της Αεροπορίας, οι πτητικές δοκιμές των υποψηφίων αεροσκαφών θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμα και τον Απρίλιο.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μπορείτε να σχολιάσετε την παραπάνω είδηση και να ανταλλάξετε απόψεις με άλλους αναγνώστες στο forum του defencenet.gr ακολουθώντας τον εξής σύνδεσμο: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.