ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Στις 15 Μαΐου προσγειώνονται οι «Ινδιάνοι» πολεμιστές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Στις 15 Μαΐου προσγειώνονται οι «Ινδιάνοι» πολεμιστές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Στις 15 Μαΐου αναμένονται τα πρώτα από τα 70 μεταχειρισμένα ένοπλης αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior, που θα προμηθευτεί η Αεροπορία Στρατού, τα οποία αποσύρθηκαν από τον αμερικανικό Στρατό και θα παραχωρηθούν στην Ελλάδα.

Tα ελικόπτερα αναμένονται να αφιχθούν στην Ελλάδα στις 15 Μαΐου και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Βόλου.

Τα ελικόπτερα θα ξεφορτωθούν στο λιμάνι και 6 από αυτά που θα βρίσκονται σε πτήσιμη κατάσταση και θα πετάξουν αμέσως για το Στεφανοβίκειο.

Τα υπόλοιπα θα φορτωθούν σε νταλίκες και θα μεταφερθούν οδικώς για να συναρμολογηθούν στην συνέχεια από το προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού, στο 307 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης.

Τα ελικόπτερα, στην παρούσα φάση εκτελούν δοκιμές στις ΗΠΑ για έλεγχο συστημάτων, ενώ στις αρχές Απριλίου το Γενικό επιτελείο Στρατού αποδέσμευσε τα πρώτες φωτογραφίες των OH-58D Kiowa Warrior με ελληνικά εθνόσημα.

Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα ελικόπτερα διαθέτουν υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα, αισθητήρες θερμικής απεικόνισης και λέιζερ τηλέμετρο / καταδείκτη, που του επιτρέπουν να εκτελεί επιχειρήσεις ημέρα και νύκτα, μια ικανότητα που μέχρι τώρα δεν διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός εκτός των Ε/Π των Απάτσι.

Ωστόσο, η διαθεσιμότητα των Απάτσι δεν είναι ικανή να καλύψει όλο το εύρος των αποστολών …ούτε και να απογειώνονται για υπηρεσία αναγνώρισης…

Το μικρό μέγεθος του ελικοπτέρου OH-58D Kiowa (μήκος 12,85 μέτρα, διάμετρος ρότορα 10,67 μέτρα, ύψος 3,93 μέτρα) που επιτρέπει την εύκολη απόκρυψη – παραλλαγή στο έδαφος και η ικανότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου (πολυβόλα των 7,62 χλστ., ρουκετών των 2,7», κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – αέρος [ATAS Stinger] και αέρος – εδάφους [AGM-114 Hellfire]) μπορούν να το καταστήσουν «πολυεργαλείο» με πολύ χαμηλό κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με το προαναφερθέν υλικό είναι προγραμματισμένο να έλθει στην Ελλάδα και το δέκατο και τελευταίο μεταχειρισμένο μεταφορικό ελικόπτερο CH-47D Chinook, που έχει αποκτήσει η Αεροπορία Στρατού.

Από τα 70 ελικόπτερα Kiowa, τα 36 θα καταστούν πλήρως επιχειρησιακά για ένοπλα καθήκοντα, άλλα 10 με έναν λιγότερο ασύρματο θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά αρχικής εκπαιδεύσεως στη Διακλαδική Σχολή Ελικοπτέρων, ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν μάλλον για ανταλλακτικά.

Η πρόσφατη επικύρωση της δωρεάν προμήθειας και ενός επιπλέον αριθμού κινητήρων για τα ελικόπτερα Kiowa θα διευκολύνει το έργο της συντήρησης αφενός και αφετέρου θα διατηρήσει τη διαθεσιμότητα σε υψηλά επίπεδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.