ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Αεροπορικό δυστύχημα Ρωσία – Οι επιβάτες της business class «εμπόδισαν» τους υπόλοιπους να σωθούν (βίντεο)

Αεροπορικό δυστύχημα Ρωσία – Οι επιβάτες της business class «εμπόδισαν» τους υπόλοιπους να σωθούν (βίντεο)

Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τα όσα συνέβησαν στο αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε χθες, Κυριακή, στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 41 άτομα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που μεταδίδει το ρωσικό δίκτυο «24tv», ορισμένοι επιβάτες της business class άρχισαν να πανικοβάλλονται και σηκώθηκαν από το κάθισμά τους, παίρνοντας μαζί τις χειραποσκευές τους, με αποτέλεσμα να κλείσουν τον κεντρικό διάδρομο.

Το γεγονός αυτό έκανε πιο δύσκολη την εκκένωση του αεροσκάφους, με αποτέλεσμα οι επιβάτες των πίσω θέσεων να καθυστερήσουν να καταφέρουν να βγουν και πολλοί από αυτούς να βρουν το θάνατο. Στα αεροσκάφη Aeroflot της πτήσης SU 1492 υπήρχαν συνολικά 12 θέσεις στη business class και 75 στην οικονομική θέση.

«Τους τραβούσα από το γιακά και τους πετούσα έξω!»

Την ίδια ώρα, η 34χρονη Τατιάνα Κασατκίνα, αεροσυνοδός της πτήσης, μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης αφηγείται ότι άρπαζε τους επιβάτες από τον γιακά και τους έσπρωχνε προς την έξοδο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκκένωση του αεροσκάφους.

«Όταν το αεροπλάνο σταμάτησε, άρχισε αμέσως η εκκένωση. Η φωτιά ήταν ορατή. Όλοι φώναζαν ότι πήραμε φωτιά, αλλά δεν υπήρχε φωτιά μέσα στην καμπίνα εκείνη τη στιγμή. Χτύπησα την πόρτα με το πόδι μου και έσπρωξα προς τα έξω τους επιβάτες για να μην επιβραδύνουν την εκκένωση. Για να κάνουν γρήγορα τους τράβαγα από τον γιακά», δήλωσε χαρακτηριστικά η αεροσυνοδός.

«Έγιναν όλα τόσο γρήγορα. Ο καπνός ήταν ήδη μαύρος. Οι τελευταίοι σέρνονταν για να βγουν έξω. Όλοι είχαν πεταχτεί από τις θέσεις τους και προχωρούσαν μπροστά παρά το γεγονός ότι το αεροπλάνο κινούνταν ακόμα με ταχύτητα. Είδα την πρώτη γυναίκα να τηλεφωνεί σε κάποιον και να λέει “πήραμε φωτιά, πέφτουμε”».


«Λιποθυμήσαμε από το φόβο»

Παρ΄ όλο που οι ακριβείς συνθήκες της τραγωδίας δεν είναι ακόμα γνωστές, οι επιβάτες ανέφεραν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης πως το Soukhoi Superjet 100 επλήγη από κεραυνό, λίγο μετά την απογείωσή του.

«Ναι, αυτό συνέβη. Τουλάχιστον είδα μια λευκή λάμψη», είπε ένας από τους επιζήσαντες επιβάτες, Ντμίτρι Χλεμπούσκιν, σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Απογειωνόμασταν και το αεροσκάφος επλήγη από τον κεραυνό (…) Η προσγείωση ήταν δύσκολη, σχεδόν λιποθυμήσαμε από το φόβο. Το αεροπλάνο αναπήδησε πάνω στην πίστα σαν ακρίδα και έπιασε φωτιά στο έδαφος», τόνισε ο Πιοτρ Εγκόροφ, επίσης επιβάτης της πτήσης, στην εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβντα.


«Λόγω του κεραυνού, χάσαμε την επαφή μέσω ασυρμάτου»

Μολονότι οι ακριβείς συνθήκες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους Ντένις Εβντοκίμοφ δήλωσε σε ρωσικά ΜΜΕ πως το Soukhoi Superjet 100 χρειάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση αφού έχασε όργανα λόγω του κεραυνού.

«Λόγω του κεραυνού, χάσαμε την επαφή μέσω ασυρμάτου και περάσαμε στη διακυβέρνηση του αεροσκάφους χωρίς όργανα (…) Δηλαδή χωρίς στοιχεία υπολογιστή όπως συνήθως, αλλά με τις αισθήσεις μας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο πιλότος στη ρωσική ταμπλόιντ Κομσομόλσκαγια Πράβντα.

«Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τη σύνδεση μέσω της συχνότητας έκτακτης ανάγκης, αλλά λειτουργούσε με διακοπές (…) Μπορέσαμε να πούμε μερικές λέξεις, μετά η επαφή χάθηκε», πρόσθεσε.

https://twitter.com/BreakingMash/status/1125122866150871040


Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, η σφοδρότητα της αναγκαστικής προσγείωσης είναι ο λόγος που το αεροσκάφος έπιασε φωτιά. «Ο λόγος είναι σίγουρα ο ακόλουθος: οι δεξαμενές [καυσίμων] ήταν γεμάτες», είπε.

Οι πρώτες πηγές έκαναν λόγο για πυρκαγιά που ξέσπασε στο αεροσκάφος, όμως ένα βίντεο που δημοσιοποιήθηκε πολλές ώρες μετά τη συντριβή δείχνει το αεροσκάφος να αγγίζει την πίστα και στη συνέχεια να αναπηδά προτού πιάσει φωτιά.

Αμέσως μετά την προσγείωση οι επιβάτες απομακρύνθηκαν με τσουλήθρες προτού το αεροσκάφος αναφλεγεί με μεγάλη ταχύτητα, με τεράστιες στήλες μαύρου καπνού να υψώνονται στον ουρανό.


Άλλα ερασιτεχνικά βίντεο δείχνουν τους επιβάτες να τρέχουν πάνω στην πίστα προκειμένου να απομακρυνθούν από το αεροσκάφος. Ένα άλλο, που γυρίστηκε στο εσωτερικό της καμπίνας του αεροσκάφους, δείχνει έναν κινητήρα στις φλόγες ενώ ακούγονται κραυγές πανικού στο αεροπλάνο.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία δεν βλέπει λόγο να καθηλώσει τα εγχωρίως παραγόμενα Soukhoi Superjet 100, μετά την πυρκαγιά στο επιβατηγό αεροπλάνο στη διάρκεια της αναγκαστικής προσγείωσης.


Η Ρωσία έχει ανασύρει τα πτώματα των 41 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Γεβγκένι Ντίτριχ, στους δημοσιογράφους. Τριάντα τρεις επιβάτες και τέσσερα μέλη πληρώματος επέζησαν, είπε. Έξι από τους επιζώντες είναι σε σοβαρή κατάσταση και λαμβάνουν ιατρική φροντίδα, είπε ο υπουργός.

Το πλήρωμα του αεροσκάφους επιβεβαίωσε ότι λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του χτυπήθηκε από κεραυνό, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας τα όργανα του.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία, το αεροπλάνο χτύπησε δύο φορές στον διάδρομο κατά την προσγείωσή του», είπε ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ρωσίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.