ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Καναδάς: Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέου μαχητικού αεροσκάφους

Καναδάς: Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέου μαχητικού αεροσκάφους

Ο Καναδάς φαίνεται τελικά να υποχωρεί στην πίεση των ΗΠΑ για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς, καθώς η Ουάσινγκτον είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της με τους κανόνες ανταγωνισμού που επέβαλε η Οτάβα.

Ο Καναδάς υποχώρησε αναφορικά με τις προβλέψεις της πολιτικής για τα βιομηχανικά και τεχνολογικά οφέλη (ΙΤΒ) που ουσιαστικά απαιτούν από τους ξένους κατασκευαστές όπλων να επενδύσουν ένα χρηματικό ποσό ίσο με εκείνο των συμβάσεων οπλισμών, πίσω στην καναδική οικονομία, μετά από τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ, όπως δήλωσε πηγή στην καναδική κυβέρνηση στο Reuters, την Πέμπτη.

«Η αμερικανική κυβέρνηση μάς είπε ότι δεν ήταν σε θέση να προσφέρει συμβατικές εγγυήσεις για οικονομικά οφέλη», ανέφερε η πηγή. «Ένας υποψήφιος που δεν είναι διατεθειμένος και σε θέση να υπογράψει σύμβαση και να εγγυηθεί (τα οφέλη), μπορεί ακόμα να υποβάλει προσφορά και να είναι ανταγωνιστικός, αλλά θα λάβει λιγότερους βαθμούς στην κατηγορία των οικονομικών ωφελειών», ανέφερε η ίδια πηγή.

Δυσαρέσκεια ΗΠΑ με Καναδά για τα F-35

Η αλλαγή στις σχετικές καναδικές προβλέψεις έρχεται αφότου αξιωματούχος του Πενταγώνου, υπεύθυνος για το πρόγραμμα των F-35, πληροφόρησε τον περασμένο χρόνο τον Καναδά ότι η Lockheed δεν θα συμμετείχε στην υποβολή προσφορών για τη διαδικασία προμήθειας μαχητικών επόμενης γενιάς εκτός εάν ο Καναδάς αλλάξει τους κανόνες ITB που, όπως είπε, αντιβαίνουν στους κανόνες βιομηχανικής ωφέλειας της κοινοπραξίας των χωρών που αναπτύσσουν το αεροσκάφος.

Η υποχώρηση του Καναδά έρχεται εν μέσω της εμφανιζόμενης επιθυμίας της Καναδικής Αεροπορίας να παραμείνει η Lockheed Martin στον διαγωνισμό για την προμήθεια 88 νέων μαχητικών, ύψους από 15 έως 19 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (περίπου 11,1 – 14,1 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

Σύμφωνα με τα κριτήρια της Οτάβα, τα χαρακτηριστικά επιδόσεων των αεροπλάνων αποτελούν το 60% των βαθμών σε μία κλίματα των 100, με την τιμή και τις προτεινόμενες δεσμεύσεις για επενδύσεις στην καναδική οικονομία, να αντιπροσωπεύουν το καθένα χαρακτηριστικό 20%.

Άλλοι κατασκευαστές, μεταξύ των οποίων η Boeing, η Airbus και η Saab. αναμένεται να ανταγωνιστούν με τη Lockheed, προσφέροντας τα αεροσκάφη Super Hornet, Eurofighter Typhoon και Gripen, όλα 4++.γενιάς

Ο Καναδάς ξεκίνησε τον διαγωνισμό για την αγορά 88 νέων μαχητικών τον Δεκέμβριο του 2017, ενώ το συμβόλαιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022 και η παράδοση αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.