ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Τι συνέβη στο F-35 της Ιαπωνίας που συνετρίβη μυστηριωδώς στον Ειρηνικό – Η εξήγηση του υπ. Άμυνας

Τι συνέβη στο F-35 της Ιαπωνίας που συνετρίβη μυστηριωδώς στον Ειρηνικό – Η εξήγηση του υπ. Άμυνας

Στις 9 Απριλίου, ένα F-35 της πολεμικής αεροπορίας της Ιαπωνίας, με πιλότο τον Ακινόρι Χοσόμι, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τα ραντάρ, περίπου 85 ανατολικά της αεροπορικής βάσης Μισάουα.

«Πιστεύουμε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό ότι ο πιλότος έπαθε βέρτιγκο ή χωρικό αποπροσανατολισμό και δεν είχε αντίληψη πού βρισκόταν. Αυτό μπορεί να επηρεάσει κάθε πιλότο, ανεξάρτητα από την εμπειρία του», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας, Τακέσι Ιβάγια.

Ο 41χρονος πιλότος είχε πάνω από 3.200 ώρες πτήσης, μεταξύ των οποίων 60 ώρες σε F-35. Μετά την εξαφάνιση του μαχητικού αεροσκάφους, ΗΠΑ και Ιαπωνία έκαναν έρευνες για τον εντοπισμό του. Μάλιστα, υπήρχαν σύμφωνα με πληροφορίες φόβοι ότι μπορεί η Ρωσία ή η Κίνα υποκλέψουν τα μυστικά του F-35.

Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο βλάβης του F-35

Το υπουργείο Αμυνας της Ιαπωνίας κατέληξε στο πιθανότερο σενάριο αναλύοντας προσεκτικά τα δεδομένα από το ραντάρ και τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, όπως και συζητήσεις με άλλους πιλότους F-35. Σημειώνεται ότι εκείνος που πιλόταρε το μαχητικό αεροσκάφος το οποίο εξαφανίστηκε δεν έστειλε σήμα κινδύνου, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προσπάθησε να εκτιναχθεί. Επίσης, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προσπάθησε να ανεβάσει το F-35 την ώρα που, λογικά, το σύστημα θα τον προειδοποιούσε ότι βρίσκεται πολύ χαμηλά, αναφέρει το Reuters.

Πάντως, το υπουργείο Αμυνας της Ιαπωνίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να λιποθύμησε ο πιλότος, ή να υπήρχε πρόβλημα με το F-35. Παρόλα αυτά, έπειτα από αυτό το συμβάν, όλοι οι πιλότοι F-35 της Ιαπωνίας εκπαιδεύονται εκ νέου, προκειμένου να αποφευχθεί ο χωρικός αποπροσανατολισμός, ενώ όλα τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου stealth που διαθέτει σταμάτησαν να πετούν προς το παρόν.

Πώς συνετρίβη

Το F-35 έπειτα από απότομη κάθοδο από το υψόμετρο των 31.500 ποδιών, πετούσε στα 1.000 πόδια από τον Ειρηνικό Ωκεανό, με ταχύτητα περίπου 1.100 χλμ. την ώρα, όταν εξαφανίστηκε ανεξήγητα από τα ραντάρ, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ιαπωνίας. Το αεροσκάφος διαλύθηκε και τα απομεινάρια του σκορπίστηκαν στον βυθό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στις 3 Ιουνίου η Ιαπωνία σταμάτησε τις έρευνες για τον αγνοούμενο πιλότο, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι τμήματα της σορού του εντοπίστηκαν στα συντρίμμια. Ο καταγραφέας πτήσης του αεροσκάφους εντοπίστηκε, αλλά είχε χαθεί η μνήμη, αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.