ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Οι Αμερικανοί «ψάχνονται» να πουλήσουν στην Ελλάδα F-35 – Χλωμό…

Οι Αμερικανοί «ψάχνονται» να πουλήσουν στην Ελλάδα F-35 – Χλωμό…

Σύμφωνα με ρεπορτάζ Κυριακάτικης εφημερίδας οι Αμερικανοί επιθυμούν να εντάξουν την Ελλάδα ως υποψήφια χώρα στο πρόγραμμα των F-35, ειδικά αν τελικά «ορφανέψει» η θέση της Τουρκίας από τη συμπαραγωγή του πολεμικού αεροσκάφους από τον Μάρτιο του 2020.

Οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως το μαχητικό F-35, εγκρίνονται κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων, με το αμερικανικό Πεντάγωνο να ενεργεί ως ενδιάμεσος ανάμεσα στους κατασκευαστές και τις ξένες κυβερνήσεις.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του Αμερικανικού Πενταγώνου για τα F-35 αντιναύαρχος Mathaias Winter είχε αποκαλύψει τον περασμένο Απρίλιο πως οι πωλήσεις του προηγμένου μαχητικού θα μπορούσαν να γίνουν στο μέλλον σε χώρες όπως «η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Σιγκαπούρη και η Πολωνία».

Βέβαια για τους Αμερικανούς το F-35 είναι το βασικό τους εξαγωγικό project, οπότε λογικό είναι να ψάχνουν να πουλήσουν παντού και ειδικά σε χώρες άρρηκτα συνδεδεμένες στο αμερικανικό άρμα επιρροής όπως η Ελλάδα.

Όμως όσο καλή θέληση κι αν υπάρχει από τις δύο πλευρές το χρήμα είναι το βασικό κι αυτό που τελικά μετράει.

Οι πρώτες διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2017. Οι ανεπίσημες συζητήσεις κάνουν λόγο μια μοίρα (15-22 αεροσκάφη).

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin η τιμή για κάθε παραγόμενο F-35 είναι της τάξεως των 89,2 εκατ. δολαρίων ενώ η τιμή αναμένεται να μειωθεί στα 80 εκατ δολάρια το 2025 ενώ το κόστος ανά πτήση κυμαίνεται στα 35.000 δολάρια.

Καταλαβαίνει κανείς όμως πως με τέτοιο κόστος, η χώρα πολύ δύσκολα αντέχει όχι μόνο την αγορά αλλά κυρίως την συντήρηση του F-35 του οποίου μάλιστα αμφισβητούνται και οι stealth δυνατότητές του από τους Ευρωπαίους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος είχε κάνει τις συζητήσεις με του Αμερικανούς, είχε δηλώσει πως η Ελλάδα «πέρα από την αναβάθμιση των 84 F-16 που διαθέτουμε, είμαστε και στη διαδικασία επιλογής νέων αεροπλάνων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.