ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΝΑΤΟ: Έφτασε στην Ιταλία το πρώτο UAV RQ-4 Global Hawk της Αεροπορίας των ΗΠΑ (βίντεο)

ΝΑΤΟ: Έφτασε στην Ιταλία το πρώτο UAV RQ-4 Global Hawk της Αεροπορίας των ΗΠΑ (βίντεο)

To NATO εξοπλίζεται με αμερικανικά UAV τα οποία θα επιτηρούν την Αν.Μεσόγειο, Β.Αφρική και Μέση Ανατολή.

Η διοίκηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες γνωστοποίησε πρόσφατα την άφιξη του πρώτου από τα πέντε συνολικά RQ-4D Alliance Ground Surveillance (AGS) στην αεροπορική βάση της Σιγκονέλα στην νότιο Ιταλία. Στο γεγονός αποδόθηκε ιδιαίτερη έμφαση για πολλούς λόγους.

Ο πρώτος είναι ότι αν και το RQ-4D AGS είναι αμερικάνικο ως προϊόν, από τη στιγμή που είναι βασισμένο ως πλατφόρμα στο RQ-4 Global Hawk Block 40 και τα συστήματα επιτήρησης με τα οποία είναι εξοπλισμένο είναι επίσης αμερικανικά, στο πρόγραμμα της ανάπτυξης και της επιχειρησιακής του αξιοποίησης εμπλέκονται αρκετές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, εξαιρουμένης της Ελλάδας (και της Τουρκίας).

Οι χώρες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα AGS σε μεγάλο ή μικρό βαθμό, είναι οι ΗΠΑ, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Δανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ιταλία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Από τις χώρες δηλαδή της νοτιοανατολικής Μεσογείου που ανήκουν στο ΝΑΤΟ, μόνο η Ιταλία συμμετέχει στο πρόγραμμα!

Τα πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης μεγάλου ύψους και αυτονομίας (HALE – High Altitude Long Endurance) φυσικά θα εκτελούν αποστολές επιτήρησης τέτοιου είδους (μεγάλων αποστάσεων και μεγάλης διάρκειας) πάνω από τη Βόρειο Αφρική και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο , επ΄ ωφελεία της Συμμαχίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Σιγκονέλα αποτελεί σημαντική βάση επιχειρήσεων και μεταστάθμευσης δυνάμεων του Ναυτικού των ΗΠΑ κυρίως, από τα χρόνια της δεκαετίας του ‘60. Τον ίδιο κρίσιμο ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και στο μέλλον… Βέβαια οι επιχειρησιακές δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, θα αναβαθμιστούν και μέσω της σταδιακής αλλαγής του εξοπλισμού αποστολής που αξιοποιείται από τη Σιγκονέλα…

Σε σχέση με τα P-3 Orion του USN που κατά κύριο λόγο επιχειρούσαν και επιχειρούν από εκεί, τα RQ-4D AGS θα προσφέρουν τη δυνατότητα επιτήρησης καθ’ όλη της διάρκεια του 24ωρου σε επιλεγμένες περιοχές.

Ενδεικτικό της ανωτερότητας του RQ-4D AGS σε σχέση με το P-3 Orion, είναι το γεγονός ότι το πρώτο αεροσκάφος που προσγειώθηκε στη Σιγκονέλα στις 21 Νοεμβρίου, πέταξε από το Palmdale της Καλιφόρνια (!), από την δυτική ακτή των ΗΠΑ δηλαδή, για να προσγειωθεί στη Σιγκονέλα μετά από 22 ολόκληρες ώρες, χωρίς εναέριο ανεφοδιασμό!

Τα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι τα δεδομένα και η εικόνα που θα προέρχονται από τις εξόδους των πέντε RQ-4D που θα επιχειρούν από την ιταλική βάση στις νότιες ακτές της Σικελίας, θα είναι διαθέσιμα σε όλους τους συμμάχους από τη στιγμή που η διαχείρισή τους θα γίνεται από την υπηρεσία που ακούει στο όνομα NATO AGS Management Agency (NAGSMA).

Σε ότι αφορά στην υποστήριξη των αεροσκαφών, αυτή ανατέθηκε στην ευρωπαϊκή Airbus.

Η ευρωπαϊκή εταιρεία έχει υπογράψει συμβόλαιο ύψους 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιανουάριο του 2019 με τη NAGSMA για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης κατά την αρχική περίοδο των 15 πρώτων μηνών επιχειρησιακής αξιοποίησης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.