Χρησιμοποίηση συνθετικών καυσίμων στο B-52

Χρησιμοποίηση συνθετικών καυσίμων στο B-52

Τρεις δοκιμαστικές πτήσεις με ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Boeing B-52 Stratofortress που δύο από τους οκτώ κινητήρες του θα χρησιμοποιούν συνθετικό καύσιμο πρόκειται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο.

Οι πτήσεις θα γίνουν στο Κέντρο Δοκιμών της Αμερικανικής αεροπορίας (US Air Force Flight Test Center) στην αεροπορική βάση Edwards στη Καλιφόρνια. Από τους οκτώ κινητήρες Pratt & Whitney TF33 του αεροσκάφους οι δύο θα χρησιμοποιήσουν συνθετικό καύσιμο, μίγμα 50:50 παραγόμενου από το πετρέλαιο JP-8 και συνθετικού JP-8 που θα παραχθεί με τη μέθοδο Fischer Tropsch (FT). Οι δοκιμές αποτελούν μέρος του προγράμματος AFI (Assured Fuels Initiative: πρωτοβουλία διασφάλισης καυσίμων) του Αμερικανικού υπουργείου άμυνας που άρχισε το 2001. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από ξένες πηγές καυσίμων και συγκεκριμένα το πετρέλαιο. Το συνθετικό JP-8 θα παραχθεί με τη χρήση μεθόδου που επινόησαν τη δεκαετία του 1920, οι Γερμανοί ερευνητές Franz Fischer και Hans Tropsch, που μπορεί να μετατρέψει τον άνθρακα και άλλους υδρογονάνθρακες σε υγρό καύσιμο παρόμοιο του πετρελαίου. Οι δύο κινητήρες TF33 που θα χρησιμοποιήσουν το «μικτό» καύσιμο δεν χρειάζονται καμία μετατροπή παρά μόνο την τοποθέτηση πρόσθετων οργάνων για τη συλλογή ενδείξεων και στοιχείων λειτουργίας. Πρόσθετες πτήσεις με το νέο καύσιμο σχεδιάζονται και για το μέλλον. Αν η χρήση του νέου καυσίμου εγκριθεί δεν θα επιφέρει μετατροπές στους εν χρήσει αεροκινητήρες καθώς το παραγόμενο από τη μέθοδο FT JP-8 είναι πολύ καθαρότερο του «πετρελαϊκού» JP-8. Πρόσθετες πτητικές δοκιμές του αεροσκάφους αλλά και του επίγειου εξοπλισμού πρόκειται να διεξαχθούν το 2007. Ας σημειωθεί ότι τη δεκαετία του 1970 η Αμερικανική αεροπορία για να αντιμετωπίσει την τότε «πετρελαϊκή» χρήση είχε πραγματοποιήσει πτητικές δοκιμές με ένα αεροσκάφος North American T-39 Sabreliner.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.