AUKUS: Ήξεραν όλοι εδώ και μήνες εκτός του Ε.Μακρόν!- Σκέψεις στο Παρίσι για αποχώρηση από το ΝΑΤΟ

AUKUS: Ήξεραν όλοι εδώ και μήνες εκτός του Ε.Μακρόν!- Σκέψεις στο Παρίσι για αποχώρηση από το ΝΑΤΟ

Όσο έρχονται στο φως περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με τη συμφωνία ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας και Aυστραλίας, τόσο φαίνεται ότι υπήρχε πλέον μια μεγάλη “συμπαιγνία” κατά της Γαλλίας καθώς όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είχαν κλείσει μήνες πριν.

Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος για τον οποίο η Γαλλία έχει βρεθεί “στα κάγκελα” καθώς δεν είναι μόνο το οικονομικό συμβόλαιο (καθόλου ευκαταφρόνητο) αλλά ότι εκτοπίσαν το Παρίσι από τις συζητήσεις κάτι που πλέον μπορεί να φτάσει μέχρι και της αποχωρήσεως από το ΝΑΤΟ για την γαλλική κυβέρνηση. Όλα πλέον είναι ρευστά και αλλάζουν με προεκτάσεις προς κάθε κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την Telegraph, η συμφωνία έκλεισε στην G7 που έγινε τον Ιούνιο στην Κορνουάλη, με όλες τις επαφές να γίνονται πίσω από την πλάτη του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Βρετανός τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ (πλέον υπουργός Δικαιοσύνης) είχε προειδοποιηθεί πως η συμφωνία θα επηρέαζε αρνητικά τις σχέσεις με την Κίνα και τη Γαλλία.

Οι λεπτομέρειές της λεγόμενης AUKUS συζητήθηκαν πάντως λεπτομερώς κατά τη διάρκεια της συνόδου της G7. Όλα τα έγγραφα γι’ αυτήν είχαν διαβάθμιση «άκρως απόρρητο», σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Η εφημερίδα The Guardian έγραψε πως οι συνομιλίες για το ζήτημα διεξάγονταν επί μήνες με απόλυτη μυστικότητα και πρόσθεσε πως κατά τη διάρκεια της G7 στην Κορνουάλη δεν έγινε η παραμικρή νύξη στον κ. Μακρόν πως η κυβέρνηση της Αυστραλίας ετοιμαζόταν να ακυρώσει τη διμερή σύμβαση για την προμήθεια των υποβρυχίων, προκειμένου να αγοραστούν αντ’ αυτών αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια.

AUKUS: Η Γαλλία μιλάει για σοβαρή κρίση με τις ΗΠΑ

Η Γαλλία θεωρεί ότι βρίσκεται σε «κρίση» με τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, αφού η Καμπέρα ακύρωσε τη σύμβαση για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 απόψε.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας έκανε λόγο για «σοβαρή κρίση» που προκλήθηκε από τον τορπιλισμό αυτής της συμφωνίας, καταγγέλλοντας «τα ψέματα (…) τη διπλοπροσωπία (…) μια σοβαρή διάρρηξη εμπιστοσύνης» και την «περιφρόνηση» εκ μέρους των συμμάχων της Γαλλίας.

Ο υπουργός έκρινε εξάλλου ότι «αυτό που συνέβη» θα έχει επιπτώσεις στον καθορισμό της νέας στρατηγικής αντίληψης του ΝΑΤΟ, χωρίς πάντως να φτάσει στο σημείο να μιλήσει για αποχώρηση της Γαλλίας από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Όταν ρωτήθηκε για την ανάκληση των Γάλλων πρεσβευτών από την Ουάσινγκτον και την Καμπέρα, ο Λε Ντριάν δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι «υπάρχει μια σοβαρή κρίση μεταξύ μας».

«Το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Γαλλία, ανακαλούμε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή μας, είναι μια σοβαρή πολιτική πράξη που δείχνει την ένταση της σημερινής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών μας και επίσης με την Αυστραλία», είπε. Η ανάκληση του πρεσβευτή από το Λονδίνο κρίθηκε άσκοπη: «Γνωρίζουμε τον μόνιμο καιροσκοπισμό» των Βρετανών, ειρωνεύτηκε ο Γάλλος υπουργός, χαρακτηρίζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο «ρεζέρβα» της τριμερούς πρωτοβουλίας.

Την Παρασκευή, η Γαλλία ανακάλεσε τους πρεσβευτές της από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, με αφορμή την τριμερή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας (AUKUS) που περιλαμβάνει τις δύο αυτές χώρες και τη Βρετανία.

Ο Λε Ντριάν τόνισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει συζητήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, για το θέμα των υποβρυχίων.

Με εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ινδία «απαντά» η Γαλλία στην αμυντική σύμπραξη AUKUS

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, Σάββατο, ότι οι επικεφαλής διπλωματίας των δύο χωρών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Σουμπραχμανιάν Τζαϊσανκάρ, συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας σε διμερή συνεργασία επί προγράμματος για την προώθηση «μιας πραγματικά πολυμερούς διεθνούς τάξης».

Συμφώνησαν, επίσης, να εμβαθύνουν τη στρατηγική συνεργασία τους που βασίζεται «σε μια σχέση πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ δύο μεγάλων κυρίαρχων κρατών του Ινδοειρηνικού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν χαρακτήρισε από την πρώτη στιγμή «πισώπλατη μαχαιριά» από την Αυστραλία την υπογραφή της επίμαχης συμφωνίας με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, κάνοντας παράλληλα λόγο για «ωμή» απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν.

«Είχαμε οικοδομήσει με την Αυστραλία μια σχέση εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη αυτή προδόθηκε» ήταν η πρώτη δήλωση μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής σύμπραξης εκ μέρους του Λεντριάν, ο οποίος είχε συνάψει ο ίδιος το «συμβόλαιο του αιώνα» για τα υποβρύχια με την Αυστραλία όταν ήταν υπουργός Άμυνας.

Τη λύπη τους εκφράζουν Αυστραλία – ΗΠΑ

Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών επαναβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί τη Γαλλία «σύμμαχο ζωτικής σημασίας» (το έδειξε) μετά την απόφαση του Παρισιού να ανακαλέσει τους πρεσβευτές στην Ουάσιγκτον και στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι, μετά την τριμερή συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας για την ασφάλεια που πυροδοτεί διπλωματική κρίση.

«Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας» και «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας» τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα· πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον ευελπιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ιδίως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Και η διπλωματία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι της προκάλεσε λύπη η απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι, διαβεβαιώνοντας ότι αποδίδει μεγάλη αξία στη διμερή σχέση και θα επιδιώξει να συνεχίσει τον διάλογο σε πολλά άλλα ζητήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία» ανέφερε εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. «Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία […]. Θα επιδιώξουμε να διεξαγάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.