Σ.Λαβρόφ: Το Μάλι προσέγγισε ρωσικές ιδιωτικές εταιρείες για να ενισχύσει την ασφάλειά του – Η Μόσχα δεν εμπλέκεται

Σ.Λαβρόφ: Το Μάλι προσέγγισε ρωσικές ιδιωτικές εταιρείες για να ενισχύσει την ασφάλειά του – Η Μόσχα δεν εμπλέκεται

Οι αρχές του Μάλι προσέγγισαν «ρωσικές ιδιωτικές εταιρείες» για να ενισχύσουν την ασφάλεια της χώρας τους, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέροντας ότι η Μόσχα δεν εμπλέκεται.

Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασαν την ανησυχία τους στη Ρωσία για τις συζητήσεις αυτές, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, εξήγησε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Λαβρόφ, το Παρίσι ανακοίνωσε τη βούλησή του να μειώσει τη στρατιωτική του παρουσία στο Μάλι και η κυβέρνηση του Μάλι στράφηκε επομένως σε «ρωσικές ιδιωτικές εταιρείες».

«Αυτή είναι δραστηριότητα που ασκείται σε νόμιμη βάση», δήλωσε, και «εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό».

Το Μάλι ζήτησε από ρωσική ιδιωτική εταιρεία να το βοηθήσει να πολεμήσει τους αντάρτες, μετέδωσε το Σάββατο το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με τη συνεργασία αυτή, μετέδωσε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ.

Οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Μάλι μπορεί να πληγούν σοβαρά, αν η χώρα αυτή επιτρέψει σε Ρώσους ιδιωτικούς στρατιωτικούς εργολάβους να επιχειρούν στο εσωτερικό της, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Εσθονία προειδοποίησαν ότι θα επανεξετάσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο Μάλι, εάν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της τοπικής κυβέρνησης και ρωσικών ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών, συγκεκριμένα της εταιρείας Βάγκνερ, που είναι γνωστό ότι πρόσκειται στο Κρεμλίνο.

Μέλη αυτής της εταιρείας βρίσκονται ήδη στη Λιβύη και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου αποτελούν αντικείμενο κατηγοριών για ωμότητες.

Όσον αφορά την απόσυρση των μισθοφόρων που βρίσκονται στη Λιβύη (Ρώσοι, Σύροι, Σουδανοί και πολίτες του Τσαντ), ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι έπρεπε να γίνει «συγχρονισμένα» με την απόσυρση των ξένων (τουρκικών) στρατευμάτων, ώστε να μην διαταραχθεί η ισορροπία δυνάμεων στη χώρα αυτή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περισσότεροι από 20.000 μισθοφόροι και ξένοι στρατιώτες βρίσκονται στη Λιβύη. Εδώ και μήνες γίνονται διεθνείς εκκλήσεις για την απόσυρσή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου στη χώρα, έπειτα από χρόνια πολέμου, ο οποίος τροφοδοτείτο από ξένες παρεμβάσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.