ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Ένταση στη Μιτρόβιτσα – Συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων με τραυματίες

Ένταση στη Μιτρόβιτσα – Συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων με τραυματίες

Επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων στο βόρειο Κόσοβο, όπου ζει η σερβική μειονότητα.

Η αστυνομία του Κοσόβου ανακοίνωσε πως αστυνομικοί συνάντησαν αντίσταση στη Μιτρόβιτσα, ενώ πραγματοποιούσαν σήμερα επιχείρηση για την κατάσχεση προϊόντων λαθρεμπορίου σε αρκετές πόλεις.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως οι αστυνομικοί απάντησαν, όταν διαδηλωτές στη Μιτρόβιτσα έκαναν χρήση χειροβομβίδων και βομβίδων κρότου λάμψης εναντίον αστυνομικών. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έξι αστυνομικοί τραυματίσθηκαν.

Η σερβική κρατική τηλεόραση έδειξε ανθρώπους να τρέχουν για να ξεφύγουν από τα δακρυγόνα και ένα όχημα να έχει πυρποληθεί. Μετέδωσε πως υπάρχουν τραυματίες.

Παρόμοιες συγκρούσεις αναφέρθηκαν στη γειτονική πόλη Ζβέτσαν.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, απηύθυνε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας στο βόρειο Κόσοβο, προσθέτοντας πως όλα «τα ανοιχτά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν μέσω του διαλόγου, τον οποίο διευκολύνει η ΕΕ» ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

«Μονομερείς και μη συντονισμένες ενέργειες, που δημιουργούν κίνδυνο για τη σταθερότητα, είναι απαράδεκτες», έγραψε ο Μπορέλ στο λογαριασμό του στο Twitter.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική πύλη «Kosovo Online», ο επικεφαλής νοσοκομείου της Μιτρόβιτσα, Ζλάταν Έλεκ, δήλωσε πως ένας άνθρωπος έχει τραυματισθεί σοβαρά από πυροβόλο όπλο.

Ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αναχώρησε από το Βελιγράδι για να μεταβεί στην πόλη Ράσκα της κεντρικής Σερβίας, όπου θα συναντηθεί αργότερα το απόγευμα με εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσόβου, ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, κάλεσε το ΝΑΤΟ – το οποίο έχει στο Κόσοβο 3.000 στρατιωτικούς για τη διατήρηση της ειρήνης – να επέμβει και να σταματήσει τη βία.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε: «Εγκληματικές ομάδες δεν θα γίνουν ανεκτές και θα καταπολεμηθούν. Θα αγωνιστούμε και θα σταματήσουμε το λαθρεμπόριο».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η κατάσταση ηρέμησε μετά την αποχώρηση των δυνάμεων των Κοσοβάρων, που ανακοίνωσαν τη σύλληψη οκτώ ανθρώπων. Ανακοίνωσαν επίσης την κατάσχεση «αγαθών αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ», που είχαν εισαχθεί παράνομα, χωρίς καταβολή δασμών, στις τέσσερις περιοχές που ήταν στόχοι των επιχειρήσεων της αστυνομίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.