Η Κίνα αρνείται ότι έκανε δοκιμές υπερηχητικών όπλων – Οι διευκρινίσεις του Πεκίνου

Η Κίνα αρνείται ότι έκανε δοκιμές υπερηχητικών όπλων – Οι διευκρινίσεις του Πεκίνου

H Κίνα διατηρεί την αρνητική της στάση στο γεγονός ότι έκανε δοκιμές υπερηχητικών όπλων τον περασμένο Ιούλιο, επεσήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως εξήγησε ο Zhao Lijian επρόκειτο για «δοκιμή ρουτίνας» για την επαναχρησιμοποιήσιμη τεχνολογίας διαστημικών πυραύλων.

Η αμερικανική εταιρεία SpaceX προχώρησε σε ανάλογες, επιτυχημένες, δοκιμές τεχνολογίας με στόχο τη μείωση του κόστους των διαστημικών ταξιδιών.

Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, το Πεκίνο ελπίζει πως η τεχνολογία που δοκιμάστηκε το καλοκαίρι θα «αποδεχθεί φθηνή και εύκολη μέθοδος για να μπορεί ο άνθρωπος να ταξιδεύει ήρεμα από και προς το διάστημα».

Έκπληξη στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι αμερικανικές Υπηρεσίες πληροφοριών πιάστηκαν εξαπίνης από κάτι που περιγραφόταν ως δομική ενός πυρηνικού υπερηχητικού πυραύλου ο οποίος έκανε ένα πλήρη κύκλο γύρω από τον πλανήτη, ταξιδεύοντας σε χαμηλή τροχιά πριν την προσγείωσή του.

Οι FT, μάλιστα, ανέφεραν πως η δοκιμή έγινε τον Αύγουστο, αλλά η Κίνα επιμένει πως ήταν τον Ιούλιο.

Στο ίδιο δημοσίευμα τονιζόταν πως ο πύραυλος έχασε τον τελικό του στόχο για περίπου 20 μίλια, αλλά, επισημαινόταν, πως επέδειξε την «εκπληκτική πρόοδο» που έχει κάνει το Πεκίνο στην ανάπτυξη υπερηχητικού εξοπλισμού.

Αναφερόταν, ακόμα, η πιθανότητα να πετάξουν πάνω από τον Νότιο Πόλο, πριν πλήξουν αμερικανικό έδαφος. Η Ουάσινγκτον έχει συγκεντρώσει ραντάρ και την άλλα όπλα αεροπορικής άμυνα στα βόρεια σύνορά της, αναμένοντας μια πιθανή πυραυλική επίθεση προερχόμενη από τον Βόρειο Πόλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έκαναν δοκιμές υπερηχητικών πυραύλων στα τέλη του 20ού αιώνα, αλλά τις εγκατέλειψαν αφού δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η έρευνα βγήκε από τον «πάγο» τα τελευταία χρόνια μετά και τις εξελίξεις στις ρωσικές και κινεζικές αμυντικές βιομηχανίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.