Νιγηρία: Επίθεση ενόπλων στη βόρεια Πολιτεία Σοκότο – Τουλάχιστον 43 νεκροί

Νιγηρία: Επίθεση ενόπλων στη βόρεια Πολιτεία Σοκότο – Τουλάχιστον 43 νεκροί

Ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 43 ανθρώπους σε μια επίθεση στη βόρεια νιγηριανή πολιτεία Σοκότο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (18/10) το γραφείο του κυβερνήτη.

Η επίθεση ξεκίνησε σε μια αγορά στο Γκορόνϊο την Κυριακή 17 Οκτωβρίου και συνεχίστηκε μέχρι το πρωί της επόμενης, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνήτης του Σοκότο, Αμίνου Ουαζίρι Ταμπουάλ, σε ανακοίνωσή του.

Ένοπλοι στη βορειοδυτική Νιγηρία κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους σκότωσαν πολλούς ανθρώπους και απήγαγαν εκατοντάδες άλλους, ζητώντας λύτρα και προκαλώντας μια κρίση ασφάλειας που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει, με τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών, με στρατιωτικές επιχειρήσεις και την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης.

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν πριν περίπου μια εβδομάδα, όταν ένοπλοι, οι οποίοι πιθανότατα ήταν μέλη συμμορίας κακοποιών, άνοιξαν πυρ εναντίον των παριστάμενων σε αγορά -στη βορειοδυτική Νιγηρία.

Ο Ιλιγιάσου Αμπα, ένας κάτοικος και έμπορος της περιοχής, δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχουν 60 πτώματα στο νεκροτομείο του Γενικού Νοσοκομείου Γκορόνϊο και ότι άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διαφυγή τους. «Οι ένοπλοι εφόρμησαν στην αγορά που ήταν γεμάτη από πελάτες και εμπόρους», είπε.

Οι άνδρες «πυροβολούσαν σποραδικά εναντίον μας αφού περικύκλωσαν την αγορά πυροβολώντας προς πάσα κατεύθυνση σκοτώνοντας ανθρώπους».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αμπα είπε ακόμη ότι οι ένοπλοι αρχικά απώθησαν τις αστυνομικές δυνάμεις που ετοιμάζονταν να επέμβουν. Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν όλες οι τηλεφωνικές και διαδικτυακές υπηρεσίες σε ολόκληρη την Πολιτεία Ζαμφάρα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ένα μπλακ άουτ που επεκτάθηκε αργότερα σε τμήματα των Πολιτειών Κατσίνα, Σοκότο και Καντούνα καθώς εντείνονταν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο ανώτατος στρατηγός της Νιγηρίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες θα διατηρηθεί, καθώς αυτό βοηθά τις Ενοπλες Δυνάμεις να πιάσουν τους ληστές. Αλλά, η διακοπή των τηλεπικοινωνιών καθιστά δύσκολη την ενημέρωση σχετικά με το τι συμβαίνει στις πληγείσες περιοχές και έχει διαταράξει την καθημερινή ζωή και τις επιχειρήσεις για εκατομμύρια ανθρώπους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο κυβερνήτης Ταμπουάλ ζήτησε την αποστολή περισσότερων δυνάμεων ασφαλείας στο Σοκότο και τη διάθεση περισσότερων πόρων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.