“Ιράν, Χεζμπολάχ, Ρωσία στο πλάι του Άσαντ”

“Ιράν, Χεζμπολάχ, Ρωσία στο πλάι του Άσαντ”

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε ότι το Ιράν και η σύμμαχός του ένοπλη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ «ενισχύουν» τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και του παρέχουν υποστήριξη η οποία αυξάνεται.

«Είναι πολύ σαφές ότι το συριακό καθεστώς δέχεται μεγάλη υποστήριξη, αυξανόμενη τους τελευταίους μήνες υποστήριξη απ’ έξω από τη Συρία, από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν. Αυτό είναι ένα καθεστώς που εξαρτάται όλο και περισσότερο από την εξωτερική στήριξη», δήλωσε ο Χέιγκ σε συνέντευξη Τύπου με τον ιορδανό ομόλογό του Νάσερ Τζουντέχ.

«Το καθεστώς ενισχύεται από άλλους απ’ έξω, υπονομεύοντας περαιτέρω τη νομιμοποίησή του. Το γεγονός αυτό φανερώνει επίσης ότι πρόκειται για μια κρίση που αυξάνει την απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα».

Μιλώντας πριν από μια συνάντηση της συμμαχίας Φίλοι της Συρίας στην ιορδανική πρωτεύουσα, ο Χέιγκ δήλωσε πως η Βρετανία θα καλέσει τις διεθνείς δυνάμεις να ορίσουν μέσα στις λίγες επόμενες ημέρες μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης για να προσπαθήσουν να τερματίσουν τη σύγκρουση που μαίνεται εδώ και δύο χρόνια στη Συρία.

«Είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν επειδή άνθρωποι πεθαίνουν και ολοένα και περισσότεροι εκδιώκονται από τα σπίτια τους. Ο κίνδυνος για την περιφερειακή σταθερότητα αυξάνεται καθημερινά οπότε αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να συζητείται ατελείωτα», δήλωσε ο Χέιγκ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τα σχόλιά τους απηχούν αυτά που έκανε το βράδυ της Παρασκευής μια διπλωματική πηγή της ΕΕ. «Από το Νοέμβριο το καθεστώς μπόρεσε να προχωρήσει στην επίθεση, όχι επειδή είναι ισχυρότερο, αλλά επειδή αυτοί που το υποστηρίζουν -το Ιράν, η Ρωσία, η Χεζμπολάχ- το βοηθούν άμεσα είτε μέσω όπλων και σχεδιασμού επιχειρήσεων είτε μέσω οικονομικής βοήθειας», δήλωσε η πηγή, η οποία συμμετέχει στη συνάντηση στο Αμμάν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.